EUzičke razglednice: The Corrs

Elvis J. Kurtović
EUzičke razglednice: The Corrs
/ The Corrs
Današnje EUzičke razglednice posvećujemo irskom sastavu The Corrs, grupi koja kombinuje pop ­rock sa tradicionalnom irskom muzikom.

Članovi sastava su tri sestre i brat iz porodice Corr: Sharon, Caroline, Andrea i Jim. Rođeni su u Dundalku, Republika Irska, a roditelji su im muzičari Jean i Gerry. Svoju su djecu u velikom kamperu su vodili sa sobom po nastupima na kojima su izvodili irsku narodnu muziku. Djeca su rasla, učila svirati i pjevati, a Jim i Sharon su počeli prvi nastupati kao duo u koji su kasnije uključili i mlađe sestre te su tako formirali kvartet.

Sam sastav The Corrs je oformljen 1991. za potrebe audicije za film The Commitments. Jim, Sharon i Caroline su dobili manje uloge muzičara, dok je Andrea dobila ulogu sestre glavnog lika. Na audiciji su upoznali svog budućeg menadžera Johna Hughesa i tada kreće njihova blistava karijera. Prvo stječu popularnost u Irskoj, a svjetska popularnost kreće kada bivaju zapaženi za vrijeme nastupa na FIFA Svjetskom kupu 1994. u Bostonu.

Dobivaju priliku nastupati kao prateći sastav na svjetskoj turneji Celine Dion, potpisuju ugovor za Atlantic Records i već njihov debi album Forgiven, Not Forgotten postiže veliki uspjeh u mnogim zemljama.

Do sada su objavili albume Forgiven, Not Forgotten (1995.) , Talk on Corners (1997.) , In Blue (2000. ­ prvo mjesto na top listi u 17 zemalja) , Borrowed Heaven (2004.) , Home (2005.) i White Light (2015.)

Cijeni se da su prodali preko 100 miliona albuma širom svijeta, dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja, aktivni su u huminatarnom radu, a u svojoj blistavoj karijeri su sarađivali sa Rodom Stewartom, Ronom Woodom iz The Rolling Stonesa, Sheryl Crow, Bonom Voxom i mnogim drugima.

 

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije