EUzičke razglednice - Manu Katché

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Manu Katché
EPA / Manu Katchu
Manu Katche, francuski bubnjar i kompozitor kome posvećujemo današnju emisiju, ljubiteljima muzike na našim prostorima najpoznatiji je po saradnji s Gibonnijem i na albumima Mirakul i Unca fibre.

Rođen u predgrađu Saint-Maur-des-Fossés (Pariz, 27. listopada 1958.) u porodici porijeklom iz Obale Slonovače sa 7 godina počinje učiti svirati klavir, a kasnije se prebacuje na udaraljke na Conservatoire de Saint-Maur. Počeo je karijeru kao studijski muzičar, a njegova svjetska slava kreće 1986. kada s Peterom Gabrielom sarađuje na njegovom albumu So.

Poslije toga slijedi saradnja s veličinama kao što su Sting, Jeff Beck, Al Di Meola, Tears For Fears, Eurythmics, Simple Minds, Dire Straits, Jan Garbarek, Manu Chao, Youssou N'Dour, Robbie Robertson, Joan Armatrading, Joe Satriani...

Od 1985. do 1988. bio je član sastava Préface i tada počinje pisati aranžmane i komponirati. Svoj prvi solo album izdaje 1991. pod nazivom It's about time (1992), a slijede Neighbourhood (2005), Playground (2007.), Third Round (2010.), Manu Katché (2012.) i Live in Concert (2014.)

Njegov nedavno objavljeni album Unstatic kritika je opisala kao "topao i primamljiv world jazz":

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije