Stéphane Grappelli

Elvis J. Kurtović
Stéphane Grappelli

Današnje Euzičke razglednice posvećujemo Stephanu Grappelliju (1908. ­1997.), francuskom violinisti koji je ljubiteljima muzike najpoznatiji po saradnji sa legendarnim gitaristom Django Reinhardtom sa kojim je 1934. osnovao Quintette du Hot Club de France, jedan od prvih jazz bandova sa žičanim intrumentima.

Počeo je karijeru kao pijanista svirajući u kino dvoranama u vrijeme nijemog jednom hotelu došlo je do susreta između njega i Djanga Reinhardta i osnovanja kvinteta Hot Cluba Francuske.

Tokom 2. svjetskog rata godine boravio je i radio u Londonu. Po povratku u Pariz obnovio je saradnju sa Djangom, a krenuo je da gradi i sopstvenu solo karijeru.

Grappelli je svirao na stotinama ploča i sarađivao sa imenima kao što su Duke Ellington, Oscar Peterson, Michel Petrucciani, Gary Burton, Paul Simon, Yehudi Menuhin, Joe Pass, Toots Thielemans...

Najveći dio naše emisije posvetićemo albumu i 1979. godine Young Django koji je snimio sa basistom Niels Pedersenom i gitaristima Philip Catherinom and Larry Coryellom

young django.jpg - Stéphane Grappelli

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije