Brasil je sa S: Upoznajte Braziliju - fenomenalni spoj tradicije, muzike i dobre kuhinje

0
Radiosarajevo.ba
Brasil je sa S: Upoznajte Braziliju - fenomenalni spoj tradicije, muzike i dobre kuhinje
Foto: BBC / Brazilija

Dobrodošli na veliko finale druge sezone našeg omiljenog radio programa "Brazil je sa S". Za kraj, vodimo vas u naš glavni grad Braziliju, grad koji objedinjuje fascinantnu historiju, jedinstvenu arhitekturu i bogatu kulturu zemlje.

Brazilija je osnovana 1960. godine. Bio je to hrabar potez preseljenja glavnog grada iz Rio de Janeira u unutrašnjost zemlje. Ova monumentalna odluka imala je za cilj da podstakne razvoj u centralnom regionu i smanji ogromnu koncentraciju političke moći u Riju.

Najupečatljivija karakteristika grada je njegova avangardna arhitektura, prvenstveno zamisao svjetski poznatih arhitekata i urbanista Oscara Niemeyera i Lúcia Coste. Urbani raspored Brazilije svedoči o njihovoj viziji, koju karakteriše inovativna upotreba prostora, široki bulevari i kultne građevine poput Nacionalnog kongresa, katedrale u Braziliji i palate Alvorada. Ova arhitektonska čuda pokazuju posvećenost Brazila modernosti i inovacijama.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Izgradnja Brazilije pokrenula je značajne migracije ka unutrašnjosti Brazila. Ljudi iz svih krajeva zemlje hrlili su u glavni grad u potrazi za prilikama, pretvarajući grad u šareni i živopisni spoj različitih kultura. Spajanje regionalne tradicije, muzike i kuhinje dalo je Braziliji jedinstveni identitet.

Kao politički epicentar Brazila, Brazilija je također domaćin brojnih međunarodnih ambasada i organizacija. Ovo globalno prisustvo dodatno obogaćuje kulturni mozaik grada, jer prihvata diplomate, iseljenike i njihove različite običaje. Utjecaj međunarodne zajednice proteže se na različite aspekte kulturnog života Brazilije, doprinoseći uspješnoj razmjeni ideja i tradicija. Otvaranje Ambasade Bosne i Hercegovine u Braziliji, koje je nedavno najavljeno, dodat će nove slojeve ovom bogatom ambijentu i biti odlična prilika za jačanje veza između naših naroda.

Tokom 1980-ih, Brazilija je odigrala ključnu ulogu za brazilsku rok muzičku scenu. Grad je iznjedrio bendove poput Legião Urbana i Capital Inicial koji su ostavili trajni trag na muzičkoj sceni Brazila. Njihovi društveno osviješteni stihovi i alternativni rock zvuk odgovarali su generaciji koja se kretala kroz burnu tranziciju od vojne diktature ka demokratiji.

Brazilija
Foto: Pixabay: Brazilija

Danas, Brazilija nastavlja da se kulturno razvija, prihvatajući različite umjetničke forme i izraze. Živahna umjetnička scena grada uključuje pozorišta, galerije i muzičke prostore gdje savremeni i tradicionalni brazilski umjetnici pokazuju svoje talente. Muzički, samba, rok, sertanejo i drugi popularni ritmovi nalaze svoje mjesto u ovom gradu. Brazilija je dom kulinarske scene koja bilježi suštinu brazilske gastronomije, od vrhunskih restorana do životopisnih pijaca ulične hrane na kojima se poslužuju regionalne poslastice.

Međutim, Brazilija se, kao i svaki drugi grad, suočava sa izazovima. Urbano planiranje, infrastruktura i društvena nejednakost ostaju na dnevnom redu kako političara tako i stanovnika. U tom smislu, Brazilija predstavlja ovu zemlju. Izvanredna arhitektura i eklektičan kulturni spoj ovog grada, čine ga zadivljujućom destinacijom za posjetioce i simbolom stalnog putovanja Brazila prema prosperitetnijoj budućnosti.

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12:10 i reprizno u 17 i nedjeljom u 16 sati i na slijedećem LINKU.

Ambasada Brazila u Sarajevu želi da izrazi srdačnu zahvalnost svim slušaocima na njihovoj podršci tokom ovog nevjerovatnog putovanja. Bilo je zadovoljstvo prenijeti mali dio brazilske muzike i kulture.

"Zahvaljujemo se i našoj dragoj voditeljici Maji Milinković na partnerstvu i entuzijazmu tokom ovog projekta. Kako se opraštamo od ove druge sezone, radujemo se i trećoj, sa još više sadržaja. Dakle, ostanite sa nama.

Osim toga, pozivamo vas da u svoje kalendare upišete i predstojeći Diplomatski zimski bazar koji će se održati 2. decembra u Skenderiji. Na Bazaru ćete moći posjetiti živopisni brazilski štand i iskusiti bogatu kulturu i ukuse Brazila.

Hvala vam još jednom, i nadamo se još mnogim sezonama našeg radio programa "Brazil je sa S", poručuju iz Ambasade Brazila u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije