Brasil je sa S: Vodimo vas u srce Brazila - naučite šta je 'sertanejo'!

0
Radiosarajevo.ba
Brasil je sa S: Vodimo vas u srce Brazila - naučite šta je 'sertanejo'!
Foto: Freepik / Sertanejo je brazilski žanr kantri muzike

Kako se približavamo kraju druge sezone programa "Brasil je sa S", stižemo u samo srce Brazila. Srednjozapadna regija o kojoj ćemo govoriti danas, obuhvata države Goiás, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul i Federalni okrug. Ovo ogromno područje ima veoma posebne geografske i kulturne karakteristike, što ga čini regionom od velikog značaja u historiji i razvoju nacije.

Jedna od ključnih prirodnih karakteristika ovog područja je Cerrado, prostrani tropsko savanski ekoregion Brazila, koji pokriva značajan dio regije. Cerrado je dom bogatog biodiverziteta biljaka i životinja i ključan je za ekološku ravnotežu zemlje. Zaštićena područja Cerrada, uključujući nacionalne parkove Chapada dos Veadeiros i Emas, sa svojim dolinama i vodopadima koji oduzimaju dah, su UNESCO-ova svjetska baština.

Srednjozapadna regija također obuhvata svjetski poznati Pantanal, najveću tropsku močvaru na svijetu. Ovaj jedinstveni ekosistem je utočište za različite divlje životinje, uključujući jaguare, kapibare i bezbrojne vrste ptica. Pantanal, koji se proteže do Paragvaja i Bolivije, također je dio UNESCO-ove svjetska baštine i igra vitalnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže u Južnoj Americi.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Poljoprivreda i stočarstvo su ekonomska okosnica ove regije. Srednjozapadna regija je poljoprivredni centar, sa ogromnim poljima soje, kukuruza i pamuka koji dominiraju krajolikom. Plodno tlo i povoljna klima učinili su da Cerrado postane veoma važna poljoprivredna regija sa značajnim doprinosom brazilskoj ekonomiji. Veliki stočarski rančevi i proizvodnja govedine takođe su od suštinskog značaja za domaću potrošnju i izvoz Brazila. Plodne ravnice i obilni pašnjaci regiona čine ga idealnom lokacijom za ove industrije.

Srednjozapadna regija je također dom nekoliko autohtonih zajednica, kao što su Xavante, Kayapó i Terena. Ove grupe imaju bogatu kulturnu tradiciju i rade na zaštiti svoje zemlje i načina života, doprinoseći brazilskoj kulturnoj raznolikosti i baštini.

Ova regija djeluje kao prelazna zona između razvijenijih obalnih područja Brazila i manje naseljenih amazonskih prašuma. Njegova strateška lokacija dovela je do izgradnje Brasílije, u federalnom okrugu, ali nešto više o glavnom gradu Brazila saznaćemo sljedeće sedmice u posljednjem programu ove sezone.

Gastronomija Srednjozapadne regije razvila se pod uticajem poljoprivrede, uzgoja peradi i stočarstva, ali i upotrebi autohtonih namirnica. Neka od poznatih jela su "pamonha" ukusno jelo na bazi kukuruza, "carne de panela" (vrsta gulaša od govedine) i "galinhada" (jelo od piletine i riže), često začinjeni sastojcima poput bamije, "guarirobe"(poznata kao i palmino srce) i "pequi" (lokalno voće koje se koristi u raznim tradicionalnim receptima).

Muzika zauzima posebno mesto u srcima ljudi iz Srednjozapadne regije. Sertanejo, brazilski žanr kantri muzike, odražava poljoprivredne i ruralne korijene regije. Nekoliko umjetnika ovog žanra postiglo je izvanredna nacionalna i međunarodna priznanja.

Zabavna činjenica: ako pretražite 100 najslušanijih pjesama na Spotifyju u Brazilu u historiji, možete vidjeti da je više od polovine pjesama ovog stila, uključujući i dvije najslušanije pjesme. Međutim, drugi muzički stilovi, uključujući tradicionalne narodne pjesme i alternativni rok, takođe doprinose muzičkom tkanju Srednjozapadne regije.

Srednjozapadna regija Brazila, sa svojim jedinstvenim ekološkim karakteristikama, snažnim poljoprivrednim sektorom, autohtonim zajednicama i kulturnim bogatstvom je veoma raznoliko i važno područje Brazila.

Brasil je sa S slušajte na 90,2 utorkom u 12,10 i reprizno u 17 i nedjeljom u 16, na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije