Muzički vikend: Marvin Gaye

Radiosarajevo.ba
Muzički vikend: Marvin Gaye
Foto: uDiscoverMusic / Marvin Gaye

Ova subota i nedjelja na 90,2 MHz, svakih sat vremena od 10 sati ujutro do 21 sata uvečer, posvećene su američkom pjevaču, kompozitoru, tekstopiscu i producentu Marvinu Gayeu, koji je svjetsku slavu stekao kao izvođač u diskografskoj kući Motown u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

Marvin Gaye (rođen Marvin Pentz Gay, Jr) (2. april 1939. – 1. april 1984.) je muzičku karijeru počeo u Motownu 1961. godine, gdje je ubrzo nakon dolaska postao glavni muški izvođač i objavio mnogobrojne hitove. Neki od njih su “Stubborn Kind of Fellow“, “How Sweet It Is (To Be Loved By You) “, I Heard It Through the Grapevine“, kao i nekoliko dueta sa Tammi Terrell koji uključuju “Ain't No Mountain High Enough“ i “You're All I Need to Get By“. U maju 1971. godine Gaye objavljuje veoma uspješan album What's Going On a nakon toga i albume Trouble Man i Let's Get It On sa kojima je zaokružio svoju ranu muzičku karijeru. Marvin Gaye je u to vrijeme uz Steviea Wondera i Luthera Vandrossa bio jedan od najuticajnijih muzičara etikete Motown.

Tokom 70-ih je imao nekoliko hit singlova, “Let's Get It On“, “Got To Give It Up“ a tokom 80-ih najznačajniji je “Sexual Healing“. Marvine Gaye je preminuo dan prije svog 45-og rođendana 1. aprila 1984. godine od ruke svog oca, svečenika Marvina Penza Gay, Sr. koji ga je ustrijelio nakon jedne od mnogobrojnih svađa.

Bio je jedan od najuticajnijih soul muzičara (prozvan najvećim dobavljačem soul muzike), koji je 1987. godine posthumno uvršten u Rock'n'Roll Kuću Slavnih. U svojoj bogatoj karijeri je objavio 25 studijskih albuma, 24 kompilacijska albuma i 83 singla.

You're the Man je posthumni studijski album koji je orginalno trebao biti objavljen 1972. godine kao nastavak albuma What's Going On. Objavljen je jučer (29.03.2019) za Motown i obilježava ono što bi bio Marvinov 80-ti rođendan 2-og aprila 2019. godine. Album uključuje i singl istog naziva, ostale pjesme koje su se trebale naći na albumu kao i još nekoliko pjesama koje su snimljene u to vrijeme.

Ove subote i nedjelje slušamo novi album i neke od njegovih najboljih pjesama iz bogate muzičke karijere. Uživajte uz Marvin Gaye Vikend !

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije