Muzički vikend: Morrissey

Radiosarajevo.ba
Muzički vikend: Morrissey
Foto: Arhiv / Steven Patrick Morrissey
Ova subota i nedelja na 90,2 MHz, svakih sat vremena od 10h ujutro do 21h uvečer, posvećene su engleskom muzičaru i tekstopiscu Stevenu Patricku Morrisseyu i primarno njegovim izdanjima iz prošle godine.

Morrissey je nakon kratkotrajne karijere u punk rock bendu The Nosebleeds postao slavan kao pjevač i vođa grupe The Smiths. Nokon raspada grupe 1987. godine, nastavio je solo karijeru i izdao nekoliko albuma u istom stilu. O jednom od najuticajnijih muzičkih umjetnika, izvještavali su i pisali mnogi mediji a u jednom tekstu britanskog Independenta kazali su da “većina pop zvijezda mora da umre da bi dostigla kultni status koji je Morrissey postigao za života“.

Režiser i scenarista Mark Gill je 2017. godine predstavio biografsku dramu “England Is Mine“, koja govori o ranijem periodu Morrisseyevog života, prije nego što je 1982. godine sa Johnnyem Marom osnovao The Smiths. Morrisseya u filmu glumi Jack Lowden.

Njegov posljednji album Low In High School je objavljen 2017. godine a na kraju prošle godine predstavljena je i deluxe verzija sa više pjesama. Pored 12. standardnih, tu je pet obrada Morrisseyevih omiljenih muzičara, kao i četiri nove, originalne pjesme. Tek nekoliko dana prije, objavljena je i kompilacija Essentials sa remasterizovanim pjesama iz diskografije ovog 59-godišnjaka. Također, za 2019. godinu je najavljen i novi album California Son, zbirka obrada pjesama muzičara kao što su Bob Dylan, Roy Orbison, Joni Mitchell, Dionne Warwick itd.

Ovog vikenda posvećeni smo preslušavanju pjesama koje su obilježile karijeru Stevena Patricka Morrisseya.

Morrissey Vikend na Radiju Sarajevo 90,2 MHz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije