Barbra Streisand vikend

Radiosarajevo.ba
Barbra Streisand vikend
/ Barbra Streisand
26. augusta je Barbra Streisand objavila 35. studijski album, što je bio povod da ovaj vikend posvetimo upravo njoj.

Barbra Streisand, rođena Barbara Joan Streisand u Brooklynu, New York, 24. aprila 1942. Američka je pjevačica, glumica, redateljica i tekstopisac. Dobitnica je dva Oskara, osam Grammyja, četiri Emmyja, posebne nagrade Tony, nagrade Američkog filmskog instituta i nagrade Peabody.

Jedna je od komercijalno i kritički najuspješnijih umjetnica iz svijeta show bussinesa, sa 100 miliona albuma prodanih u Sjedinjenim Američkim Državama i 240 miliona albuma širom svijeta. Komercijalno je najuspješnija izvođačica na popisu najkomercijalnijih umjetnika Američkog udruženja muzičke industrije (Recording Industry Association of America, RIAA), kao jedina izvođačica među prvih deset i jedina umjetnica izvan rock and roll žanra. Zajedno s Frankom Sinatrom, Cher i Shirley Jones jedina je dobitnica Oskara čiji je singl bio na prvome mjestu američke top-liste Billboard Hot 100.

Po podatcima RIAA, Barbra Streisand među pjevačicama drži rekord s najviše albuma među prvih deset na top-listama: od 1963. ukupno 31. Njenu karijeru također karakterizira i među svim muzičarima najveći vremenski raspon (46 godina) između prvog i posljednjeg albuma među prvih deset na top listama. S albumom Love Is the Answer iz 2009. postala je jedina muzička umjetnica s albumom na prvom mjestu u pet uzastopnih desetljeća. Po tiražu ima 51 zlatni, 30 platinastih, i 13 multiplatinastih albuma u Sjedinjenim Državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije