Veliki broj građana protestuje zbog hapšenja direktora OSA-e: Čuju se povici - ostavke

25
Radiosarajevo.ba
Veliki broj građana protestuje zbog hapšenja direktora OSA-e: Čuju se povici - ostavke
N.G. /Radiosarajevo.ba / Protest podrške Osmanu Mehmedagiću

Veće grupa građana okupila se ispred Tužilaštva BiH kako bi iskazala podršku direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, koji je jučer uhapšen u Sarajevu.

Okupljena grupa građana stoji na parkingu ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH. Skup uglavnom protiče mirno, neki od njih nose transparente i razgovaraju, a čuju se i povici "ostavke, ostavke".

Skandiranje riječi "Ostavka" je upućeno glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH i postupajućem tužiocu u istrazi koja se vodi protiv Osmana Mehmedagića. Okupljeni zvižde i aplaudiraju kako bi napravili buku.

Veliki broj policajaca prisutan je ispred zgrade Tužilaštva Bosne i Hercegovine, gdje je jutros u nadležnost te pravosudne institucije predat Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Protest se održava zbog kako je istaknuto iz Koordinacije boračkih saveza FBiH, dvostrukih aršina Tužilaštva BiH.

Na protest su došli i Salko Zildžić, SDA-ov kadar iz Tuzle, Vasvija Vidović, advokat i Fikret Prevljak, bivši čelnik SDA Ilidža i kandidat za načelnika te općine, kako bi iskazali podršku Osmanu Mehmedagiću.

Novinarima se kratko obratio Salko Zildžić koji je kazao da je hapšenje Mehmedagića "predstava za javnost". Ističe da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan namjerni udar na Mehmedagića.

"Ovo nema veze sa SDA, ovo je naš lični odgovor na nenormalno dešavanje", rekao je Zildžić.

O hapšenja Mehmedagića govorila je i advokatica Vasvija Vidović.

"Okružni banjalučki Sud poništio je odluku inspekcijskih organa, Dakle, situacije je bila takva da je diploma bila proglašena nevažećom, odluka je potom ukinuta, a prema podacima koje ja imam ona je validna i važeća. Po onome što sam vam je rekao Tužilac, OSA je u svom dosijeu imala samo tu diplomu, i na osnovu te validne i važeće diplome direktor OSA-e je primao platu. Prema tome, ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi", poručila je Vidović.

Vasvija Vidović - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Vasvija Vidović

S druge strane, jedan od okupljenih Mirza Hajrić istakao je kako ne spori rad Tužilaštva, ali "Dragan Mektić otvoreno kaže da 5 godina provjeravaju njegovu diplomu pa nije uhapšen. Čemu onda ovo, kakve su ovo provokacije?", upitao je Hajrić.

Podsjećamo, Mehmedagić je jutros predat postupajućem tužiocu u Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje nakon što je ostao 24 sata u prostoriji za zadržavanje MUP-a KS. U zakonskom roku bi tužilac trebalo da zatraži pritvor za Mehmedagića ili da ga pusti na slobodu.

Također, bitno je istaći da su jučer, prije nego je sproveden u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, inspektori i građevinski vještaci završili su pretres njegovih nekretnina u Sarajevu.

Utvrđivanje vrijednosti kuće direktora OSA-e izvršeno je i zbog toga što se Osmanagić tereti za pranje novca prilikom kupovine u Sarajevu.

Povod za sumnju je što novac kojim je kupio kuću, Mehmedagić nije podigao sa računa u banci.

Zbog ovih dešavanja neformalna grupa građana je i organizovala protest, a pridružili su im se i borci iz Federacije BiH te druga udruženja.

Reporter portala Radiosarajevo.ba je na licu mjesta, čuju se povici "ostavke, ostavke", a kako teku protesti i šta se dešava pogledajte u videu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije