Pogledajte kako je Stevandić pobjegao iz emisije o Danu nezavisnosti BiH

21
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je Stevandić pobjegao iz emisije o Danu nezavisnosti BiH
Printscreen / Stevandić napušta gostovanje u emisiji "Plenum"

Dan nezavisnosti Bosna i Hercegovina bio je tema emisije "Plenum" na FTV-u u kojoj su gosti akademik Suad Kurtćehajić i Nenad Stevandić.

Bosna je preživjela Osmansko carstvo, Austro-Ugarsko carstvo, SHS, KSHS, Jugoslaviju i opstat će, poručio je Kurtćehajić.

Tokom gostovanja Akademika, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine imao je česte primjedbe, što je na kraju rezultiralo, na opće iznenađenje, napuštanjem studija usred emisije.

Nekulturnom Stevandiću se nije dopalo to što su Bošnjaci opstali jer imaju "jako korijenje na evropskom tlu", kako je govorio akademik Kurtčehajić.

"Nameće nam se priča da je Republika Srpska nešto što je trajno. Ona je zaista instalirana u Daytonu, ali Bošnjaci moraju shvatiti da tada nije bilo presude za genocid, to nije mala stvar. Ne možete očekivati da izvršite genocid i ponašati se kao da presuda ne postoji. Mora se dobiti mišljenje Savjetodavnog suda da li je postojanje RS-a protivno međunarodnom pravu”, zaključio je Kurtćehajić.

Uslijedila je žustra raspava o historiji, te stradanjima Srba u Sarajevu.

Stevandić je zatim kazao "kako je u Sarajevu pobijeno više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici", te da je Stefan Nemanja bio srpski kralj iako je kršten u katoličkoj crkvi, ali je primio pravoslavlje.

Kurtćehajić je pokušao ispraviti Stevandića, kazavši kako Nemanja nije bio kralj nego njegov sin, te dodao da Stevandić ne poznaje srpsku historiju.

Sve to je izrevoltiralo Stevandića, koji je ljutito napustio emisiju.

Pogledajte kako je Stevandić napustio studio FTV tokom emisije: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije