Podcast S Tomom: Nejla Đonko - glas generacije ka inkluzivnoj budućnosti

Radiosarajevo.ba
Podcast S Tomom: Nejla Đonko - glas generacije ka inkluzivnoj budućnosti
Foto: R. Kuduzović / Nejla Đonko i Tomislav Cvitanušić

U najnovijoj epizodi Podcasta S Tomom, Tomislav Cvitanušić razgovara s Nejlom Đonko, studenticom Pravnog fakulteta, influencericom i aktivisticom čiji se glas čuje daleko. Nejla ističe svoj angažman u Forumu mladih Kruga 99 i te to što je saradnica Europskog udruženja studenata prava Sarajeva, inspirišući mlade na autentičnost i upornost.

Jedna je od onih koje vode Bosnu i Hercegovinu prema inkluzivnoj, pravednijoj i rodno ravnopravnijoj budućnosti. U fokusu razgovora bit će i tyema koja često nije zastupljena u javnosti, a pogotovo ne kod mladih - generacijska ravnopravnost.

Nejla se, također, ističe svojim aktivnim uključenjem u UN Women kampanju “Generacija za Ravnopravnost” gdje kroz svoj angažman ističe ključne teme rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena. Njena uloga u ovoj kampanji omogućava joj da bude glas mladih i zagovornica promjena, te da kroz inovativne pristupe doprinese širenju svijesti o ravnopravnosti spolova.

Nejla dijeli svoje iskustvo kao kreatorica sadržaja na društvenim mrežama, ističući kako promoviše stvari koje bi voljela da je imala priliku čuti. Razgovaramo o hejtanju i omalovažavanju na mrežama te o podršci koju joj pruža Imran, njen partner u stvaranju contenta.

"Svako vrijeme nosi svoje breme", kaže Nejla, pokušavajući izvući najbolje iz društvenih mreža i ističući da njeni vršnjaci češće gledaju društvene mreže nego televiziju. Otkriva i neke savjete za kreiranje sadržaja, ističući da su kraći videi uvijek hit.

Razgovaramo i o generaciji mladih, tabu temama u društvu te ispovijesti o tome kako je jedna djevojka prijavila seksualnog nasilnika nakon što je pogledala Nejlin video – prije toga nije znala šta to znači. Voditelj i gošća pitaju i traže odgovor na pitanje: "Šta je s nama? Zašto je prihvaćeno biti bahat i nasilan?"

Dotičemo se i pitanja angažmana muškaraca u borbi za ženska prava te kako se ljubaznost često smatra slabošću u društvu. Nejla otkriva i ko je inspiriše i kakvi su joj planovi - od projekata do politike. Kroz razgovor prenosi iznimno važnu poruku za djevojčice i žene, pozivajući na zajedničku borbu za pravdu i jednakost.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije