Podcast S Armom: Semezdin Mehmedinović i otkrivanje umjetnosti, života i čudesnih trenutaka

Radiosarajevo.ba
Podcast S Armom: Semezdin Mehmedinović i otkrivanje umjetnosti, života i čudesnih trenutaka
Foto: R. Kuduzović / Semezdin Mehmedović i Arma Tanović Branković

U novoj epizodi Podcasta S Armom, voditeljica Arma Tanović Branković razgovara s izuzetnim gostom - Semezdinom Mehmedinovićem, poznatim piscem, urednikom i redateljem. Paul Auster je opisao Mehmedinovića kao "Hemingwaya našeg vremena," a u ovoj fascinantnoj epizodi otkrivamo različite aspekte njegovog života i stvaralaštva.

Mehmedinović nam priča o dramaturškoj adaptaciji svojih djela kroz predstavu "Stotinu malih smrti" te dijeli tajne svog pisanja. Otkriva nam kako je od ranog djetinjstva imao dar za likovnu umjetnost, a kako je svoj put preusmjerio s Akademije likovne umjetnosti na studij književnosti.

U emisiji zavirujemo u čudesni svijet koji ga okružuje, ali i u onaj koji pulsira unutar njega.

Mehmedinović dijeli i svoje iskustvo o dešavanjima u galeriji Zvono te razmatra transformacijsku moć umjetnosti. Dotičemo se uloge medija u današnjem društvu te kolika je zapravo razlika između, uslovno rečeno, "niže" i "više" kulture.

Razgovaramo o Sarajevu osamdesetih, današnjem Sarajevu i životu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je Mehmedinović radio na produkciji političkih vijesti u Washingtonu. Otkrivamo i kako se film Hotel Ambasador veže s njegovim povratkom u Sarajevo te detalje o životu u SAD-u.

Iskreno priča o tome kako mu emotivno iskustvo srčanog udara mijenja stav prema "nultoj životnoj tački," a s nama dijeli i intimne detalje čudesnog trenutka s suprugom. Također saznajemo o njegovoj trenutnoj posvećenosti temi „kopije i originala“ te opsesivnom bavljenju slikarstvom.

Ne propustite ovu inspirativnu epizodu, koja će vas povesti kroz život i umjetnost Semezdina Mehmedinovića. Slušajte, učite, inspirišite se.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije