Podcast S Armom: Nermin Hamzagić i priča o putovanju bh. redatelja kroz svijet filmske umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Podcast S Armom: Nermin Hamzagić i priča o putovanju bh. redatelja kroz svijet filmske umjetnosti
Foto: R. Kuduzović / Nermin Hamzagić i Arma Tanović-Branković

Dobrodošli u najnoviju epizodu Podcasta S Armom, u kojoj voditeljica Arma Tanović-Branković razgovara s istaknutim redateljem i docentom na Akademiji scenskih umjetnosti Nerminom Hamzagićem.

Hamzagić, jedan od redatelja iznimno popularne HBO-ove TV serije Znam kako dišeš, čija je autorica Jasmila Žbanić, otkriva nam kulise snimanja ove krimi serije koja je podigla standarde bh. kinematografije. Povlačeći paralelu između fikcije i stvarnosti, raspravlja o slučajevima u seriji, mogućim istinitim pričama, te ulozi muzike u stvaranju atmosfere.

Razgovaramo o njegovom istraživanju za seriju i njegovim razmišljanjima o sigurnosti u našem društvu. Dotičemo se teme nastanka TV serija, utjecaja umjetnosti na društvo te razvoja djece u današnjem vremenu. Današnji gost dijeli svoje viđenje ekspanzije TV sadržaja i budućnosti ovog medija, istovremeno promišljajući o tome kakve bi serije volio snimati u budućnosti.

Osim toga, razgovaramo i o ženskim likovima u serijama, izvrsnosti žena u životu i radu, te o njegovom debitantskom filmu Pun mjesec. On također otvara temu o izazovima s kojima se mladi filmaši suočavaju u Bosni i Hercegovini.

U ovoj epizodi, Hamzagić dijeli svoje stavove o politici, kulturi u svijetu, Europskoj uniji, te o situaciji u BiH. Razgovaramo i o njegovom filmu Soul Train, o muzici kao sredstvu komunikacije te analiziramo savremene muzičke trendove.

Na kraju, Nermin nam ekskluzivno otkriva nekoliko detalja o svom novom dokumentarnom filmu koji se fokusira na žene i njihovu borbu za radnička prava.

Ne propustite ovu fascinantnu epizodu ispunjenu raznolikim temama i dubokim uvidima u svijet filma, umjetnosti i društva:

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije