Podcast s Tomom: Nedim Sladić o nauci, životu, i – vremenskoj prognozi

Radiosarajevo.ba
Podcast s Tomom: Nedim Sladić o nauci, životu, i – vremenskoj prognozi
Foto: R. Kuduzović / Nedim Sladić i Tomislav Cvitanušić

Dobrodošli u novu epizodu Podcasta s Tomom, gdje se otvaramo prema fascinantnom svijetu meteorologije i klimatologije s našim voditeljem Tomislavom Cvitanušićem i posebnim gostom, magistrom nauka primijenjene meteorologije i klimatologije Nedimom Sladićem.

U uvodnoj rečenici koja obećava, Tomo nas uvodi u Nedimov svijet Sladićevom rečenicom: "Što ste me zvali amater, zvali ste", te doznajemo kako se oblikovala njegova strast prema meteorologiji o kojoj ćemo štošta naučiti.

Od djetinjstva provedenog u praćenju vremenske prognoze umjesto crtanih filmova, do magistarskih studija, saznat ćemo kako je Sladić razvio svoju ljubav prema ovoj nauci. Razgovarat ćemo o oblacima, o tome kako "putuje kiša", ali i dobiti savjete o aplikacijama za vremensku prognozu kojima možemo vjerovati.

Sladić nas vodi kroz svoje životno putovanje potaknuto enciklopedijom koju mu je poklonio otac te ćemo naučiti i zanimljiv eksperiment koji možemo i sami provesti kod kuće. Upoznat ćemo se s pričom o studiranju na Univerzitetu Reading, a pričamo i o važnoj temi i problemu s kojim se suočava i naša Bosna i Hercegovina – o poplavama te kako ih spriječiti.

Neizostavan je i razgovor o klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju, ekološkim savjetima, solarnim panelima i vjetroturbinama, a saznajemo i zanimljiv podatak – kako i koliko su meteorolozi ključni za svjetski biznis, industrije te sport.

Dotičemo se i nešto sumorne perspektive o „sniježnim ljepoticama“ Jahorini i Bjelašnici, ali i o tome kakva nas zimska sezona očekuje

Tomo i Nedim šaljivo komentiraju pitanje „kad ćeš da se ženiš?“, ali i odgovor na isto, a Sladić šalje i važnu poruku za mlade ljude, neke „nove Nedime Sladiće“. Pratite nas dok istražujemo fascinantne aspekte meteorologije i klimatologije te otkrivamo priče koje nas potiču na razmišljanje. Podcast s Tomom - vaša nova destinacija za učenje i zabavu.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije