Podcast S Tomom – Merima Kapetanović o urbanističkom planiranju i razvoju Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Podcast S Tomom – Merima Kapetanović o urbanističkom planiranju i razvoju Sarajeva
Foto: R. Kuduzović / Merima Kapetanović i Tomislav Cvitanušić

U najnovijoj epizodi Podcasta S Tomom, Tomislav Cvitanušić razgovara s Merimom Kapetanović, stručnom savjetnicom Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Merima nam donosi detaljan uvid u procese i izazove urbanističkog planiranja glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Tomislav Cvitanušić započinje razgovor s Merimom Kapetanović, pružajući slušateljima pregled tema o kojima će razgovarati – urbanistički planiranje, gradski razvoj i ekološki izazovi.

Šta podrazumijeva urbanistički plan grada Sarajeva? Merima Kapetanović objašnjava osnovne komponente urbanističkog plana grada Sarajeva, ističući ključne aspekte i ciljeve. Naša sagovornica daje prijedloge o najboljem načinu iskorištavanja gradskog prostora, naglašavajući važnost održivog razvoja i efikasnog korištenja resursa.

Razgovor se fokusira na očekivane promjene u Sarajevu, uključujući infrastrukturne projekte i poboljšanja u urbanom razvoju. Merima objašnjava problem bespravne gradnje u Sarajevu, govoreći o izazovima i potrebnim koracima za rješavanje ovog problema.

Naglašavajući važnost podizanja svijesti među građanima, Merima govori o mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se smanjila nelegalna gradnja. Ko je nadležan za realizaciju urbanističkog plana i kako se određuju prioriteti? Naša gošća objašnjava proces donošenja odluka i provedbe planova.

Merima nudi rješenja za smanjenje gužvi u saobraćaju, posebno tokom jutarnjih i popodnevnih sati, te govori o važnosti izgradnje prve transverzale. Koliko će se Sarajevo širiti demografski? Također pruža demografske analize i predviđanja za budući rast grada.

Urbanističko planiranje može značajno doprinijeti smanjenju zagađenja. Merima objašnjava kako se to postiže kroz različite planove i projekte. Naša gošća govori o trenutnim i budućim planovima za reciklažu i odlaganje otpada, naglašavajući ekološku svijest i održivost.

Kroz ovu epizodu također možete čuti o načinima na koje se građani mogu uključiti u proces izrade urbanističkog plana, te o važnost participacije zajednice.

Za kraj epizode, upitali smo našu gošću i o šahtovima na saobraćajnicama u Sarajevu, a ona nam je objasnila tehničke i urbanističke aspekte ovog problema.

Ova epizoda Podcasta S Tomom pruža iscrpan pregled urbanističkog planiranja i izazova s kojima se Sarajevo suočava. Pratite razgovor na različitim platformama za podcaste kako biste saznali više o budućnosti Sarajeva.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije