Podcast S Armom: Razgovor o mentalnom zdravlju novinara s Borkom Rudić i prof. dr. Mirnom Marković

Radiosarajevo.ba
Podcast S Armom: Razgovor o mentalnom zdravlju novinara s Borkom Rudić i prof. dr. Mirnom Marković
Foto: R. Kuduzović / Borka Rudić, Mirna Marković i Arma Tanović Branković

U najnovijoj epizodi Podcasta S Armom, Arma Tanović Branković vodi razgovor s Borkom Rudić, generalnom tajnicom Udruženja BH novinara. Također je za ovaj podcast govorila i prof. dr. Mirna Marković, doktorica psiholoških znanosti i vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ova duboka i informativna razmjena pruža uvid u izazove s kojima se novinari suočavaju u svom profesionalnom okruženju, posebno u kontekstu mentalnog zdravlja.

Ova epizoda podcasta uvodi slušaoce u temu o mentalnom zdravlju novinara, ističući važnost razgovora i stručne psihološke pomoći. Arma kroz razgovor postavlja pitanja o stresu u novinarstvu, istražujući razloge koji čine ovu profesiju izuzetno zahtjevnom i stresnom. Borka Rudić dijeli svoje iskustvo, a prof. dr. Mirna Marković pruža stručno tumačenje ove teme.

Razmatrajući izazove s kojima se novinari suočavaju, istražujemo aspekte kao što su pritisak vremena, tehnološki napredak i percepcija javnosti o novinarima. Prof. dr. Marković ističe kako je javnost izuzetno nepovjerljiva prema novinarima.

BHmeteo objavio prognozu za naredne dane: "Nalet vrućina, pa serija hladnih fronti i osvježenje"

BHmeteo objavio prognozu za naredne dane: "Nalet vrućina, pa serija hladnih fronti i osvježenje"

Podrška kolega je značajan segment u očuvanju mentalnog zdravlja, ističu obje naše sagovornice. Govore o ulozi podrške radnog okruženja, te njenoj važnosti u ovom zahtjevnom poslu. Razmatrajući problem napada na novinare, Arma postavlja pitanje o krivičnoj odgovornosti za napade na novinare, dok prof. dr. Marković objašnjava važnost edukacije novinara o mentalnom zdravlju.

Borka Rudić podijelila je sa nama važnost Udruženja BH novinara u pružanju podrške medijskim radnicima. Prof. dr. Mirna Marković upoznaje nas sa prvim znakovima koje treba prepoznati kada je novinaru potrebna stručna pomoć, a dijeli i savjete kako tu pomoć potražiti.

Naše sagovornice se također dotiču teme internet novinarstva. Online sfera i komentari su jedan od najvećih izvora stresa medijskih radnika, zaključuju gošće, ističući potrebu za edukacijom novinara o suzbijanju stresa.

Ova epizoda Podcasta S Armom Tanović Branković pruža duboke uvide u izazove s kojima se novinari suočavaju u svom radu i važnosti brige o mentalnom zdravlju u ovoj profesiji.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije