Podcast s Armom: Vidosava Matuh - srce hraniteljstva

Radiosarajevo.ba
Podcast s Armom: Vidosava Matuh - srce hraniteljstva
Foto: R. Kuduzović / Vidosava Matuh i Arma Tanović Branković

U ovoj epizodi Podcasta s Armom, Arma razgovara s Vidosavom Matuh, poznatijom kao teta Vida, osobi koja je svojim nesebičnim angažmanom oblikovala živote mnoge djece bez roditeljskog staranja. Ova inspirativna razmjena ispunjena je dubokim uvidima u svijet hraniteljstva i neprocjenjivim iskustvima Vidosave Matuh.

Vidosava Matuh dijeli svoje početke u hraniteljstvu i objašnjava što je hraniteljstvo i kako je ona započela svoj izvanredan put. Otkrivamo kako postati hranitelj danas i kako se to mijenjalo kroz vrijeme, dok naša gošća dijeli svoje iskustvo.

Koliko djece je Vidosava Matuh odgojila? Čujemo impresivan broj, uz duboke refleksije o važnosti njenog rada. Ne samo da godinama odgaja brojnu djecu kroz hraniteljstvo, teta Vida se također može pohvaliti I svojom biološkom djecom. Ispričala nam je kako su reagirali njeni sin i kćerka na dolazak novih članova u obitelj. Kroz razgovor, teta Vida dijeli isječke iz svog života, ističući teškoće i ponos koji nosi sa sobom uloga hraniteljice.

"Rastanci su najteži", kaže teta Vida kroz razgovor o važnosti uključenosti cijele porodice u život djeteta, ističući snagu zajedništva. Čujemo o emocionalno nabijenim trenucima rastanaka i ponovnim susretima s djecom, te o procesu usvajanja.

Vidosava Matuh dijeli svoje savjete o tome kako objasniti djetetu zašto nije sa svojim roditeljima, te razmatramo izazove u vezi s nedostatkom informacija o djetetu, posebno u pogledu zdravstvenih kartona i mentalnog stanja. Također nas je upoznala sa korisnim informacije o tome kome se obratiti ako želite postati hranitelj i kako započeti taj izvanredan put.

Ova epizoda Podcasta s Armom Tanović Branković pruža intiman uvid u život i rad Vidosave Matuh, osobe koja je svojom neizmjernom ljubavlju i predanošću oblikovala živote mnoge djece i pružila im dom, sigurnost i nadu za bolju budućnost.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije