Podcast s Tomom: Ines Kavalec i priča jedne majke o Denisu, ljubavi i želji da se mijenja svijet

Radiosarajevo.ba
Podcast s Tomom: Ines Kavalec i priča jedne majke o Denisu, ljubavi i želji da se mijenja svijet
Foto: R. Kuduzović / Ines Kavalec i Tomislav Cvitanušić

Dobrodošli u još jedan emotivan i inspirativan Podcast s Tomom! Ovog puta, naš domaćin Tomislav Cvitanušić, razgovarat će s posebnom gošćom, Ines Kavalec, ženom koja je iz temelja promijenila način na koji ovdašnje društvo percipira osobe s poteškoćama u razvoju.

Ines će s nama podijeliti iskrenu ispovijest o gubitku svog sina Denisa u augustu 2022., osobe s poteškoćama u razvoju koja je bila cijeli svijet svojim roditeljima.

Ova hrabra majka nije se povukla pred (po)teškoćama. Umjesto toga, Ines je utemeljila Udruženje „Dajte nam šansu“, kako bi stvorila bolju perspektivu za djecu poput Denisa, ali i njihove roditelje.

Kroz priču o svojoj misiji, Ines nas uvodi u svijet pitanja koja su je mučila: Zašto moje dijete manje vrijedi? Zašto naša obitelj ima manje prava? Zašto se smatra da nešto ne možeš ako si roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju?

To nije fer, govori ona, pa otkriva kako su je pokrenuli bol, neljudskost, poniženje i inat – „kad vam kažu da nešto ne možete“. Sada je ovdje kako bi pokazala društvu da djeca poput Denisa, kao i njihovi roditelji, zaslužuju biti viđeni, priznati i poštovani.

U razgovoru s Tomom, Ines iznosi svoju viziju budućnosti, naglašavajući važnost davanja prilika tim obiteljima. Također, otkriva kad se otvara prvi Dnevni centar u Kantonu Sarajevo i pruža nam uvid u Servisni centar njenog Udruženja. Govori o lošim sistemima ove države, ali nudi i rješenja.

Podcast će nam također otkriti pozadinu nastanka filma "Dalek južni kraj", koji je snimio njen brat Elvir Muhić. Ines dijeli s nama priču o Denisu, o kome govori film, te što je inspiriralo naziv ovog emotivnog ostvarenja.

Prođite s nama kroz nevjerovatnu priču o ljubavi, snazi, i promjeni, dok Ines Kavalec dijeli svoj životni put kroz izazove, uspone i padove, ostavljajući nas nadahnutima da i mi, poput nje, možemo mijenjati svijet oko sebe.

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije