Kit dug 15 metara snimljen u Jadranskom moru

2
Radiosarajevo.ba
Kit dug 15 metara snimljen u Jadranskom moru
Foto: PS / 24sata / Kit u Jadranskom moru

Kit dug oko 15 metara snimljen je u Jadranskom moru između Murtera i Opata, koji je ulaz u Kornate.

Moreplovac Darko Turčinov, koji je snimio kita dok je vozio izletnički brod na Kornate, izjavio je da je da na tom području nikada nije vidio kita.

"Dug je oko 15 metara i dugo je kružio oko nas. Cijeli život sam na moru, ali nikad kita tu nisam vidio. Vidio sam ga u oceanima. Nikad između Murtera i Opata", rekao nam je Darko Turčinov koji je vozio brod za jednodnevne izlete na Kornate, prenosi 24sata.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu izjavio je vjerovatno riječ o velikom sjevernom kitu težine oko 70 tona, koji se na svakih nekoliko godina može vidjeti u Jadranu, ali je stalni stanovnik Sredozemlja.

"Ima slučajeva da zalaze i do Jadrana, što nije preterano čudno, ali s druge strane jeste s obzirom na to da nije čest gost", rekao je Gomerčić.

Martina Đuras sa Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu saglasna je da bi to mogao biti upravo veliki sjeverni kit, čemu u prilog najviše govori boja, način izranjanja i položaj leđnog peraja.

Veliki sjeverni kit je ugrožena vrsta i zaštićen je zakonom. Njegova prosječna dužina iznosi 20 metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije