Prelijepi prizori stižu sa Jadranskog mora: Uočen kit dug 15 metara

Radiosarajevo.ba
Prelijepi prizori stižu sa Jadranskog mora: Uočen kit dug 15 metara
Foto: Blues world institute / Starigrad

Nakon što je Institut Plavi svijet u ponedjeljak pozvao građane da im pomognu pronaći velikog kita koji se već nekoliko dana nalazi u Velebitskom kanalu u Hrvatskoj, kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje, mnogi su se uključili. 

"Zahvaljujući dojavama mnogih od vas koji ste nam se pridružili u potrazi za kitom, zadovoljno možemo zaključiti da smo ga nakon cijelog jutra potrage drugi dan pronašli kod Starigrada-Paklenice. Na žalost vrijeme nam nije bilo naklonjeno kao što možete vidjeti na fotografijama! Kit je bio na samom rubu nadolazeće oluje te je nakon nekoliko izrona zaronio upravo u oluju. U sljedećoj minuti dali smo petama vjetra uz sijevanje gromova, vjetar i kišu, pitajući se je li vridilo! Vjerujte, nije nam bilo svejedno ali vridilo je", objavljeno je na Facebook stranici Instituta.

"Kit kojeg smo vidjeli odrasla je životinja, pretpostavljamo duga 15-ak ili više metara. Fizičko stanje nismo uspjeli provjeriti jer smo bili s njim previše kratko, no na prvi pogled ne izgleda neuhranjeno. Zadnja dojava je da je trenutno viđen kod Lukovog Šugarja no vrijeme je loše, a s vremenom se u Velebitskom kanalu ne treba šaliti. Mi se za sada odjavljujemo, ali u najskorije vrijeme pokušat ćemo sažeti sve vaše dojave, fotografije, snimke i objaviti ih zajedno s našima", poručili su pored fotografija koje su objavili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije