Muškarac preživio nakon što ga je kit progutao tokom ronjenja

0
Radiosarajevo.ba
Muškarac preživio nakon što ga je kit progutao tokom ronjenja
Foto:PrtSc/bbc.com / Michael Packar

Amerikanac Michael Packar, sakupljač jastoga podijelio je svoje neobično iskustvo sa kitom koje ga je moglo koštati života.

Naime, Michael Packard kaže da je ronio kad je završio u ustima morskog diva na oko 30-40 sekundi od provincije Town u Massachusettsu, prenosi BBC.

Isprva je mislio je da ga je napao morski pas, uobičajen na tom području, ali kada se osvrnuo oko sebe ubrzo shvatio da životinja nema zube.

"Tada sam shvatio, o Bože, u kitovim sam ustima. Pomislio sam u sebi, to je to umrijet ću.", izjavio je Packard.

Istakao je da je u tim momentima mislio na svoju suprugu i dvoje djece koji imaju 12 i 15 godina.

"Onda je odjednom izašao na površinu i počeo odmahivati glavom".

"Upravo sam bačen u zrak i sletio u vodu. Bio sam slobodan i samo sam plutao tamo. Nisam mogao vjerovati, ovdje sam da to ispričam".

Njegov član posade s gornje strane, koji je očajnički analizirao vodu u potrazi za vidljivim mjehurićima iz respiratornog aparata g. Packarda, odvukao ga je natrag u čamac.

Procjenjuje da je bio u uhu kita oko 30 sekundi, ali da je nastavio disati jer je još uvijek imao u sebi aparat za disanje.

Unatoč molbama supruge da se zaposli još jedan posao, on ne planira odustati od 40-godišnje karijere roneći uz Cape Cod.

Charles "Stormy" Mayo, stariji znanstvenik i stručnjak za kitove u Centru za obalne studije u Provincetownu, rekao je za medije da su takvi susreti ljudi i kitova rijetki.

Grbavi nisu agresivni te Mayo misli da je to bio slučajan susret dok se kit hranio ribom.

Inače, grbavi kitovi mogu narasti i do 50 metara i težiti oko 36 tona. Prema Svjetskom fondu za divlje životinje, njihova globalna populacija iznosi oko 60 000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije