Japan: More kod Naga preko noći promijenilo boju - sad je crveno

0
Radiosarajevo.ba
Japan: More kod Naga preko noći promijenilo boju - sad je crveno
Foto: PrtScr / More postalo crvene boje

To je Crveno more, ali ne ono koje poznajete. Stanovnici grada Nago na otoku Okinawa probudili su se u utorak i otkrili da je područje, koje je inače obično bistre plave vode, poprimilo jezivu nijansu crvene.

Voda je promijenila boju nakon što je u tvornici piva u vlasništvu Orion Breweries došlo do curenja i rashladna tekućina koja se koristi za reguliranje temperature opreme za proizvodnju piva potekla je u obližnju rijeku.

Snimke objavljene u lokalnim medijima pokazuju da su vode kod Naga, poznatog po odmaralištima i kristalno čistom moru, obojene u tamnocrvenu boju. Pivara je za promjenu boje okrivila kemikaliju propilen glikol — korištenu u procesu hlađenja.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Orion se izvinio za "neugodnosti i zabrinutost koju smo prouzročili obližnjim stanovnicima i drugim zainteresiranim stranama" i rekao da će poduzeti mjere da spriječi ponavljanje curenja.

Novine Okinawa Times citirale su neimenovanog lokalnog zdravstvenog dužnosnika koji je rekao da se "ne očekuje veći utjecaj na okoliš". Propilen glikol, koji se također koristi kao dodatak hrani te u industriji lijekova i kozmetici, među ostalim, "općenito je priznat kao siguran", navodi i američka Agencija za registar otrovnih tvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije