Donacija Ambasade Japana: Policijske agencije u Bosni i Hercegovini bogatije za 37 vozila

1
Fena
Donacija Ambasade Japana: Policijske agencije u Bosni i Hercegovini bogatije za 37 vozila
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Uručeno 37 vozila policijskim agencijama

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić uručili su ključeve 37 patrolih vozila agencijama za provođenje zakona u BiH.

Vozila su nabavljena nakon što su 2021. godine Vijeće ministara BiH i Vlada Japana potpisali sporazum o bespovratnoj pomoći u iznosu 500 miliona jena.

Ambasador Kinefuchi napominje da je Japan donirao značajna sredstva kako bi pomogao izgradnju države BiH, s ciljem poboljšanja životnih standarda građana ove zemlje i pružanja podrške reformama koje BiH trebaju približiti Evropskoj uniji.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"BiH ulaže napore da se pridruži Evropskoj uniji. U tom smislu bitna je i kontrola državne granice, a ova vozila će pomoći u tom segmentu. Vozila se mogu korisitit na različitim terenima i njihove izdržljivost je visoko ocijenjena u cijelom svijetu. Uvjeren sam da će donacije doprinjeti poboljšanju graničnih kontrola u BiH, posebno protiv ilegalnih migracija, te u drugim sigurnosnim zadacima u okviru nadležnih agencija", izjavio je Kinefuchi.

Ministar Nešić ističe da je ovo konkretna i značajna podrška policijskim agencijama u BiH, koje će sada lakše obavljati svoj posao, posebno kada su u pitanju migracije.

Uručeno 37 vozila policijskim agencijama
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Uručeno 37 vozila policijskim agencijama

"Od 37 vozila, 22 će imati ugrađene posebne sigurnosne kamere. Odlučili smo da vozila rasporedimo tako da obuhvatimo sve nivoe vlasti u BiH. Vozila će uveliko pomoći službenicima na terenu, a to je izuzetno važno kada govorimo o efikasnosti rada organa za provođenje zakona. Ovo je samo jedna u nizu donacija Vlade Japana, koja je do sada uložila značajna sredstva u BiH za pomoć različitim sektorima. Vjerujem da će se bilateralna saradnja dvije zemlje nastaviti", izjavio je Nešić.

Vozila su uručena: Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite, te ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko–sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona i Bosansko–podrinjskog kantona.

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković napominje da će patrolna vozila biti od velikog značaja za to policijsko tijelo, u akcijama suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne granice.

"Granična policija BiH se u posljednjim godinama suočava s brojnim izazovima, a jedan od njih je pojačan migracijski pritisak, zbg čega nam je potrebna specijalistička oprema. Ova agencija ima konstantnu potrebu za nabavkom nove opreme", rekao je Kuprešaković.

Uručeno 37 vozila policijskim agencijama
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Uručeno 37 vozila policijskim agencijama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije