U čast legedarnom fudbaleru, treneru i selektoru Ivici Osimu otkrivena statua u Japanu

0
Radiosarajevo.ba
U čast legedarnom fudbaleru, treneru i selektoru Ivici Osimu otkrivena statua u Japanu
Foto: Twitter / Amar Osim, Asima Osim sa statuom Ivice Osima

Danas, 24. juna, odana je počast Ivici Osimu, legendarnom bh. nogometašu, kasnije treneru i selektoru, ispred nogometnog stadiona u glavnom gradu Japana.

Svečanosti su prisustvovali Ivicina supruga Asima te njegov sin, poznati bh. stručnjak Amar Osim.

Ivica Osim, koji nas je napustio prošle godine, u Japanu je poznat kao "otac japanskog nogometa", gdje je ostavio dubok trag i veliku prazninu nakon svoje smrti, u Jef Unitedu iz Chibe, stadionu ispred kojeg je danas dobio svoju statuu. Za svoj doprinos u ovoj državi je dobio "Orden izlazećeg Sunca".

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Osim je svoje ime izgradio u Željezničaru, a nakon toga i u europskom pa i svjetskom nogometu. Nakon završene nogometne karijere, okrenuo se trenerskoj poziciji.

Radio je u Sturmu iz Graza gdje je dobio status legende. Naime, klub je na zvaničnim stranicama objavio kako će se ulaz na stadion Sturma od sada zvati po Ivici Osimu, a također je u planu preimenovanje južnog dijela ulice "Conrad von Hotzendorf" u "Ulica Ivice Osima".

Osim je u Japanu bio trener Jef Uniteda, a kasnije i selektor nogometne reprezentacije te države, koja i dalje tuguje za "Švabom".

2005. godine objavljena je knjiga nazvana "Riječi Osima", koja sadržava citate velikog stručnjaka. Knjiga je postala najprodavanija u Japanu, gdje je prodato više od 400.000 primjeraka. Četiri godine kasnije, Osim se pojavio na omotu videoigre japanske kompanije SEGA.

Osim je 2007. godine doživio moždani udar, u vrijeme dok je bio selektor reprezentacije Japana, te je dugo bio u komi. Preminuo je 1. maja 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije