Atina/ Užasavajući snimci s broda: Požari gutaju Grčku!

08. 08. 2021. u 08:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hiljade turista i stanovnika je evakuisano iz mjesta sjeverno od Atene dok se šumski požari šire širom zemlje, a turski vatrogasci uz pomoć volontera pokušavaju zaustaviti vatrenu stihiju oko ljetovališta na Egejskom moru.

Snažni vjetrovi i visoke temperature otežavaju gašenje požara koji su u Grčkoj dosad usmrtili dvije osobe, od toga jednog vatrogasca. Dvadeset ljudi je povrijeđeno, piše Hina.

Golemi oblaci dima i pepela kod Atene prisilili su dio stanovnika da napuste grad.

Požari u Grčkoj - undefined

EPA: Požari u Grčkoj

Zemljom trenutno bjesni više od 150 požara, a u šest područja je proglašeno vanredno stanje.

Vatra gori na grčkom otoku Eubeji te u blizini Olimpije i Sparte na poluotoku Peloponezu gdje su provedene masovne evakuacije.

Grčka se, kao i veliki dio Europe, suočava ovoga ljeta s ekstremnom vrućinom. Premijer Kiriakos Micotakis rekao je da požari pokazuju "realnost klimatskih promjena".

Požari u Grčkoj - undefined

EPA: Požari u Grčkoj

Stotine vatrogasaca pokušavaju kontrolisati požare. Grčkoj pomažu vatrogasci iz Ukrajine, Rumunjske i Cipra. Hrvatska je poslala jedan kanader, a helikoptere i avioneuputili su i Francuska, Švicarska te Švedska.

Dodatne snage i protupožarne avione šalju Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Države.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)