"Pokemon" / Crv neobične boje i oblika pronađen u hercegovačkom polju

15. 07. 2020. u 10:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 36

Gruđanin je tokom rada u polju krompira, naišao na nametnika neobične boje i oblika.

''Krumpir je dobro rodio, ali ovakvog crva nisam vidio u svojih 60 godina života, a u krumpirima sam od pete godine. Uzeo sam travku i čvrsto je stisnuo. Ovakvi nametnici su mi uvijek bili zanimljivi i volim ovo zabilježili, ali ovako nešto vrijedi podijeliti s ljudima'', rekao je poljoprivrednik za Grude.com.

Iako je grudski mediji nametnika naziva Pokemonom, riječ je o ličinki moljca stručnog naziva Acherontia atropos, ili u prijevodu, moljac sokolaste mrtvačke glave. 

Gusjenice su, prema pisanju stručnog portala, vrlo velike, a u dobroj imigracijskoj godini može se vidjeti na poljima krompira, koja puže pod zemljom, od augusta do oktobra.

Odrasli puštaju škripu kada su alarmirani, izbačeni zrakom kroz svoj proboscis (jezik), koji ima strukturu koja vibrira poput trske puhačkog instrumenta. Vrsta je noćna, vidi se obično u svijetlim zamkama, a ponekad i u košnicama u potrazi za medom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA