Zaboravljena ikona sarajevske vatrogasne historije: Prepoznajete li ovu lokaciju?

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravljena ikona sarajevske vatrogasne historije: Prepoznajete li ovu lokaciju?
Foto: Facebook / Kasarna vatrogasne čete starog Sarajeva

Sarajevo je grad bogate historije i svaka ulica krije priču iz prošlih vremena. Danas vas vodimo na putovanje u prošlost, kroz fascinantnu priču o jednoj od najvažnijih vatrogasnih struktura starog Sarajeva – Jangi kuli.

U srcu starog Sarajeva, na Zelenom mejdanu blizu Čobanija mosta, nalazila se kasarna vatrogasne čete, koja je igrala ključnu ulogu u zaštiti grada od razarajućih požara. Ova kasarna bila je dom za impozantnu 16 metara visoku Jangi kulu, poznatu i kao vatrodojavni toranj, koji je služio za nadzor i prevenciju požara u gradu.

Sarajevo je često bilo pogođeno velikim požarima, a jedan od najrazornijih dogodio se 8. augusta 1879. godine u Latinluku, kada je vatra progutala 300 kuća, 430 prodavvnica, četiri džamije, katoličku crkvu, sinagogu, njemački konzulat i čuveni Tašlihan. Ovaj strašan požar pokazao je potrebu za efikasnim sistemom za prevenciju i nadzor.

Najveći hit Tošeta Proeskog napisao je ubica: Od pjevača je tražio samo jedno

Najveći hit Tošeta Proeskog napisao je ubica: Od pjevača je tražio samo jedno

Nakon tog velikog požara, 1882. godine, Gradsko poglavarstvo je uspostavilo vatrogasnu četu i sagradilo kasarnu sa Jangi kulom koja je služila kao ključna tačka za rano otkrivanje požara. Kula je bila izgrađena od cigle i imala je željeznim stepeništem u sredini, a njeno ime potiče od turske riječi "jangi", što znači vatra.

Jangi kula je prestala služiti svojoj svrsi 1912. godine, kada je uvedeno telegrafsko dojavljivanje, a za vatrogasnu četu izgrađen je novi objekat. No, njeno naslijeđe i važnost u historiji Sarajeva ne smiju biti zaboravljeni.

Danas, dok hodamo kroz moderno Sarajevo, rijetko se sjećamo tih važnih historijskih detalja. Prepoznajete li ovu nekadašnju vatrogasnu kasarnu ili znate više o Jangi kuli?

Kasarna vatrogasne čete starog Sarajeva: Sa 16 metara visoke Jangi kule nadzirali su se požari U stara vremena...

Posted by Sarajevo nekad i sad on Wednesday, August 7, 2019

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije