Sarajevo kroz historiju: Kako je Čengić Vila II 1965. godine postala novi dom za stotine porodica

3
Radiosarajevo.ba
Sarajevo kroz historiju: Kako je Čengić Vila II 1965. godine postala novi dom za stotine porodica
Foto: Facebook / Fb: Sarajevo nekad i sad/Čengić Vila 1965. godine

Davne 1965. godine, Sarajevo je svjedočilo jednom od važnijih trenutaka u svojoj urbanističkoj historiji - početku useljavanja u nove stanove na Čengić Vili II. Ovaj događaj bio je od velikog značaja za mnoge Sarajlije koje su dugo čekale na svoje nove domove.

"Danas će se, vjerovatno, na Čengić-vili II otvoriti 620 novih stanova. Nakon dugog čekanja i obilaženja raznih ustanova, vlasnici rješenja za stanove će, napokon, da se smjeste u svoje nove domove," objavljeno je te 1965. godine.

Objekti T2, A, B i C trebali su biti useljeni već 15. juna te godine. Nekima je obećano i ranije useljenje, posebno za 92 učesnika Narodnooslobodilačke borbe (NOB) kojima je obećano da će biti smješteni do 1. maja.

Udruženja žrtava se oglasila povodom defilea: 'Do kada će se tolerisati ponžavanje Bošnjaka?'

Udruženja žrtava se oglasila povodom defilea: 'Do kada će se tolerisati ponžavanje Bošnjaka?'

No, kada su stanovi na Čengić Vili II konačno bili završeni, Skupština opštine Novo Sarajevo nije htjela da izvrši tehnički prijem objekata i zabranila je useljavanje dok se ne zatrpa staro korito rijeke Miljacke, koje je moglo postati izvor zaraze.

Ovaj period bio je obilježen velikim urbanističkim promjenama u Sarajevu. Grad se širio i modernizirao, a izgradnja novih stambenih kompleksa poput Čengić Vile II bila je simbol tog napretka.

"Danas će se, vjerovatno, na Čengić-vili II otvoriti 620 novih stanova. Nakon dugog čekanja i obilaženja raznih...

Posted by Historijski arhiv Sarajevo on Thursday, July 4, 2024

Uprkos administrativnim preprekama i kašnjenjima, useljenje u ove stanove predstavljalo je novi početak za mnoge porodice koje su s nestrpljenjem čekale da se presele u modernije uvjete života.

S nostalgijom se prisjećamo tih vremena kada su Sarajlije, sa snovima i nadama, useljavale u svoje nove domove, stvarajući uspomene koje će trajati generacijama. Čengić Vila II ostaje kao svjedok tih promjena, dio historije Sarajeva koje je uvijek išlo naprijed, uprkos svim izazovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije