Znate li kako je izgledao javni gradski prijevoz u Sarajevu daleke 1937. godine?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li kako je izgledao javni gradski prijevoz u Sarajevu daleke 1937. godine?
Foto: Photojoiner / Prvi električni tramvaj

Historijski arhiv Sarajevo podijelio je na društvenim mrežama zanimljiv tekst iz kojeg možemo saznati kako je izgledao javni gradski prijevoz u Sarajevu daleke 1937. godine.

Članak je objavljen u Jugoslovenskoj pošti, pod nazivom Sarajlije će se uskoro voziti najmodernijim gradskim prevoznim sredstvima.

"...Tramvajska kružna linija Marijin dvor-Vijećnica i jednokraka linija Marijin dvor-Stanica iz dana u dan postaje sve oskudnija. Pitanje odvojnih krakova tramvajskih u veće i življe gradske kvartove pokrenuto je već prije nekoliko godina, pošto se još onda osjetila njihova potreba...O autobusnom prometu kod nas se uopšte ne može govoriti. Jedna stalna i 2 do 3 povremene autobusne linije ne pretstavljaju nikakvo prometno zadovoljenje građana u udaljenijim gradskim kvartovima...Da bi ublažila ove saobraćajne nedostatke u Sarajevu, gradsko poglavarstvo preko Gradske štedionice, odlučilo je da uzme u razmatranje plan o uvođenju trolejbusa.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Trolejbusi su najmodernije prevozno gradsko sretstvo, koje je uvedeno dosad samo u nekoliko velikih gradova Evrope. To su motorna kola koja imaju karakteristike tramvaja i autobusa. Pogonski motor tjeran strujom koja dolazi preko strujovoda sa električne linije nalazi se u kolima oblika tramvaja na točkovima sa gumama kao u autobusa.

Njihovo kretanje nije uslovljeno samo jednim pravcem, nego se može kretati desno i lijevo i uklanjati ostalim prevoznim sretstvima. Ovakve trolejbuse dobio je nedavno i Prag, gdje su to prevozno sretstvo i proštudirali predstavnici Gradske štedionice. Poslije pokazanog uspjeha u Pragu njihovo uvođenje u Sarajevo počeće se ozbilnije da tretira...Kako saznajemo takova veza bi se provela od Stanice do Alipašinog Mosta, od Katedrale do Bolnice i natrag do parka, na Bistrik i Vratnik...", pisala je Jugoslovenska pošta, 14. janauara 1937. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije