U Željezničkoj stanici na Bistriku svečano otvoren restoran "Mado"

6
Radiosarajevo.ba
U Željezničkoj stanici na Bistriku svečano otvoren restoran "Mado"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Bistrička stanica - Otvaranje restorana Mado

Grad Sarajevo objavio je 14. aprila ove godine poziv za davanje u zakup i korištenje dijela objekta Željeznička stanica Bistrik.

Nakon što se niko nije javio na poziv, Gradska uprava Grada Sarajeva je snizila visinu kirije što je izazvalo interesovanje kompanija.

Nakon drugog poziva koji je trajao do 8. jula odabran je i zakupac, a riječ je o kompaniji Herbal Group koja je kupila franšizu za turski lanac restorana "Mado".

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Mado je inače turski brend sladoleda i peciva, a danas, 27. oktobra, svečano je otvoren i restoran na već pomenutoj lokaciji. 

Svečanosti su prisistvovale mnoge zvanice, a među njima su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, delegat u Domu naroda FBiH i kandidat za načelnika Općine Stari Grad, Irfan Čengić, i mnogi drugi. 

Nakon presjecanja crvene vrpce, gosti su uživali u hrani i piću, i sjajnim specijaliteta pomenutog turskog brenda. 

Bistrička stanica - Otvaranje restorana Mado
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Bistrička stanica - Otvaranje restorana Mado

Kada je izgrađena Bistrička stanica?
Željezničku stanicu Bistrik, koja je rekonstruisana i adaptirana po izvornom obliku, svečano je 6. aprila 2022. otvorila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Zgrada stanice na Bistriku izgrađena je 1906. godine, kada je završena i gradnja Istočne pruge, od Sarajeva do Uvca. Projekat za ovu zgradu je izradilo Tehničko odjeljenje Bosanskohercegovčkih državnih željeznica. Ukidanjem Istočne pruge 1973. godine, stanična zgrada Bistrik je u potpunosti izgubila svoj osnovni značaj.

Obnovljena Zgrada željezničke stanice podijeljena je u dva dijela, od kojih je jedan dio muzejski - svojevrsna posveta Hajrudinu Šibi Krvavcu koji je filmom Valter brani Sarajevo iz 1972. godine ponajbolje predstavio ovu građevinu. Neke od ključnih scena snimljene su upravo na Bistričkoj stanici i oko nje. Scena koja je uvrštena u istoimenu seriju Valter brani Sarajevo snimljena je upravo na platou ispred stanice, u kojoj sarajevski ilegalac (Faruk Begoli) i kurir (Neda Arnerić) u razgovoru prvi put spominju ljubiteljima ovog filma dobro poznatu lozinku: "Vazduh trepti kao da nebo gori."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije