... / Bistrička stanica se vraća građanima Sarajeva: Pogledajte kako napreduju radovi

07. 03. 2021. u 18:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 193

Aktuelna administracija Grada Sarajeva je, kao što je to obećano na početku mandata, realizirala svaki svoj započeti projekat.

"Staroj željezničkoj stanici Bistrik, kulturno-historijskom objektu i nacionalnom spomeniku BiH, bili smo dužni kompletnom rekonstrukcijom vratiti reprezentativan izgled i sa ponosom je svim građanima Sarajeva predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju" ,poručili su iz Grada.

Završene su instalacije i grubo malterisanje kompletne fasade, a trenutno se u segmentu „A“, nekadašnji glavni dio stanične zgrade sa aulom i administrativnim sadržajem, izrađuju dekorativni drveni elementi.

Završeni su i radovi na pokrivanju krova segmenta srednjeg dijela „B“ - nekadašnjeg perona i trećeg „C“ segmenta, pomoćne zgrade.

Naredni korak je demontaža postojećeg, oštećenog krova i izrada potpuno nove krovne konstrukcije sa svim pratećim radovima.

Objekat velike historijske vrijednosti koji je nekada bio jedan od najvažnijih za razvoj moderne BiH i Sarajeva, postat će multifunkcionalni prostor i mjesto susreta društvenih i kulturnih događaja.

Ljepotu ove impresivne građevine pokazao je i reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)