Počela obnova simbola Sarajeva: Bistrička stanica vraća stari sjaj

0
Radiosarajevo.ba
Počela obnova simbola Sarajeva: Bistrička stanica vraća stari sjaj
Foto: Radiosarajevo.ba / Počela obnova Bistričke stanice

Počela je obnova Bistričke stanice!

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, stara Bistrička stanica, uskoro će zasjati punim sjajem i biti u potpunosti samoodrživa.

Radovi na kompletnoj rekonstrukciji, rehabilitaciji i sanaciji ovog nacionalnog spomenika su počeli.

Počela obnova Bistričke stanice - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: Počela obnova Bistričke stanice

"Uz ostvaren cilj aktuelne gradske administracije u pronalasku najefikasnijeg puta ka obnovi ovog nacionalnog spomenika i vrijednosti koju Grad Sarajevo želi sačuvati, Bistrik će kao srce Starog Grada, ponovo biti mjesto gradnje i razvoja", objavio je ranije gradonačelnik Grada Sarajevo Abdulah Skaka

Počela obnova Bistričke stanice - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: Počela obnova Bistričke stanice

Zgrada željezničke stanice Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajeva sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge, prema Višegradu , odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. Puštanje pruge u promet 1906. godine ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

Bistrička stanica je u svojim posljednjim godinama stekla svjetsku prepoznatljivost, jer su se pored nje snimali kadrovi filma "Valter brani Sarajevo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije