Arhitektonski dragulj: Željeznička stanica na Ilidži uskoro vraća stari sjaj

Radiosarajevo.ba
Arhitektonski dragulj: Željeznička stanica na Ilidži uskoro vraća stari sjaj

Stara Željeznička stanica na Ilidži propada decenijama. Osim što propada, predstavlja i sigurnosnu prijetnju za prolaznike. Razlog takvom stanju su nerješeni imovinsko-pravni odnosi i nemogućnost Željeznica FBiH da obnovi objekat zbog finansijske situacije u tom preduzeću.

Zajednička želja i Vlade Kantona Sarajevo i Općine Ilidža jeste obnoviti ovaj objekat. Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Mirzom Čelikom posjetila je danas Općinu Ilidža i glavna tema razgovora bila je upravo obnova stare Željezničke stanice.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić izrazio je svoju spremnost i želju za rješavanjem ovog pitanja, obećavajući aktivnu ulogu u ovom procesu. Prema njegovim riječima glavni problem realizacije ovog pitanja jesu neriješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno stanarska prava osam vlasnika koji su u razgovoru sa Općinom Ilidža tražili tržišnu vrijednost po kvadratu, iako se radi o devastiranom objektu.

Sa sastanka  - undefined

Foto: Općina Ilidža: Sa sastanka

“Taj prostor je ruševina, a ujedno i nacionalni spomenik, pa Općina Ilidža nema ni zakonsko pravo da radi sama obnovu, odnosno nemoćni smo u rješavanju ovog pitanja” izjavio je Memić, te ponovio potpunu spremnost za implementacijom projekta, ako Vlada Federacije u čijoj je nadležnosti da svoju saglasnost.

Kako je zaključeno, Kanton Sarajevo želi da krene u obnovu stare Željezničke stanice i planirana su sredstva za ovu namjenu. U narednih 15 dana održat će se zajednički satanak u Vladi Federacije, kako bi se dobila saglasnost za provođenje postupka, kojim će se nadležnost za rješevanje imovinsko-pravnih odnosaa i svih drugih neophodnih radnji u svrhu realizacije ovog projekta prenijeti na Kanton, odnosno lokalnu zajednicu.

"Svoju prvu rekonstrukciju i potpunu afirmaciju će doživjeti u narednom periodu po uzoru na Bistričku željezničku stanicu” ocijena je svih sudionika ovog sastanka, saopćeno je oiz Općine Ilidža. 

Svoju podršku na sastanku dali su i ministar prostornog uređenja Faruk Kapidžić i ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, a sastanku je prisustvovao i zastupnik Evis Vreto koji je na Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuo incijativu za obnovu ovog objekata.

Podsjećanja radi, Željeznička stanica izgrađena je 1892. kao jedan od prvih objekata u centralnom dijelu Ilidže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije