Željeznička stanica i zgrada Kantona Sarajevo proglašeni nacionalnim spomenicima

Radiosarajevo.ba
Željeznička stanica i zgrada Kantona Sarajevo proglašeni nacionalnim spomenicima
Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika / Crkva Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Čudotvorca sa pravoslavnim grobljem u Grmljanima
Dvadeseta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 26. aprila 2018. godine.

Predsjedavajući Komisije Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:  

  • Historijska građevina – Željeznička stanica sa trgom u Sarajevu, općina Novo Sarajevo;
  • Historijska građevina – Zgrada Kantona i Općine Centar u Sarajevu (Treća zgrada Zemaljske vlade), općina Centar; i
  • Graditeljska cjelina – Crkva Prenosa moštiju Svetog Nikolaja Čudotvorca sa pravoslavnim grobljem u Grmljanima, Grad Trebinje.

Na protekloj sjednici članovi Komisije su zaključili da se dva dobra uvrste na Listu ugroženih spomenika BiH:

  • Crkva sv. Arhanđela Mihaila sa nekropolom stećaka u Aranđelovu, Grad Trebinje – koja je ugrožena usljed pojave velike količine kapilarne vlage, a  koja je izazvala oštećenja na konstrukciji objekta i oštećenja na freskama.
  • Most na Viševskom potoku u Dolovima, općina Rudo – koji je ugrožen  zbog teških oštećenja konstrukcije, samonikle vegetacije i onemogućenog pristupa mostu.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju nekropole sa stećcima na lokalitetu Crnač u Donjem Kotorcu, općina Istočna Ilidža. Izmjena i dopuna odluke odnosi se na redefiniranje zone zaštite i zaštitnog pojasa.  Pored toga, usvojena je izmjena i dopuna odluke o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline – Sinan-begove džamija (Džamija Sinan-bega Boljanića) u Čajniču. U izmjeni i dopuni odluke u zonu zaštite uvrstit će se i objekt nekadašnje Medrese, koja je srušena u II svjetskom ratu, a nije bila zaštićena ranijom odlukom Komisije.  

Na protekloj sjednici, Komisija je zaključila da produži režim zaštite za Nekropolu sa stećcima na lokalitetu Nagora, u naselju Ostrožac, Jablanica te usvojila odluku kojom se utvrđuje da crkva u Vršanima, Grad Tuzla, ne ispunjava kriterije za proglašenje dobara nacionalnim spomenikom BiH.

Dvadesetoj sjednici su uz članove Komisije prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije