Priča o Katedrali: 138 godina otkako je postavljen temelj najljepšoj crkvi u gradu

8
Radiosarajevo.ba
Priča o Katedrali: 138 godina otkako je postavljen temelj najljepšoj crkvi u gradu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Katedrala Srca Isusova u Sarajevu

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, jedan od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, zbog svoje ljepote, duhovnog i historijskog značaja već duže od stoljeće privlači ljude svih religija iz različitih krajeva svijeta, naročito u vrijeme turističke sezone.

Jedan od najpoznatijih posjetilaca bio je papa Ivan Pavao II, koji je bio u posjeti 1997. godine. Papa je pridavao veliki značaj Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini, pa ne čudi da se njegov spomenik nalazi upravo ispred Srca Isusova.

Ova bogomolja i sada privlači veliki broj turista iz zemalja sa istoka, Bliskog Istoka, a nerijetki su posjetioci iz Turske, Južne Koreje, Japana, ali je i veliki broj ljudi iz regije.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Za podizanje katedrale Srca Isusova u Sarajevu najveća zasluga pripada nadbiskupu Josipu Štadleru i arhitekti Josipu Vancašu.

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Katedrala Srca Isusova u Sarajevu

Prvi radovi, odnosno iskopavanja počela su 25. augusta 1884. godine, a kamen temeljac je položen na današnji dan, 20. novembra 1884. godine u devet sati.

Sama ceremonija postavljanja kamena bila je skromna i da je tadašnji predsjednik Zemaljske vlade barun Ivan Appel tri puta ”zlatnom lopatom“ udario po tlu.

Katedrala je završena u septembru 1889. godine, a do sada je obnavljana nekoliko puta.

Pogledajte kako katedrala izgleda u našoj fotogaleriji...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije