Nadbiskup Vukšić svečano liturgijski uveden u službu u katedrali Srca Isusova

5
Radiosarajevo.ba
Nadbiskup Vukšić svečano liturgijski uveden u službu u katedrali Srca Isusova
Foto: KTA / Nadbiskup Vukšić svečano uveden u službu

Tijekom svečanog Euharistijskog slavlja, u subotu, 12. marta 2022. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečano je liturgijski uveden u službu nadbiskup i metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić.

Euharistijsko slavlje započeo je nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa svojim nasljednikom nadbiskupom Vukšićem i još sedmoricom nadbiskupa i 18 biskupa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Austrije.

U koncelebraciji su bili brojni svećenici među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature, franjevački provincijali iz Sarajeva i Mostara te dominikanski provincijal iz Zagreba, brojnih svećenici i redovnici s teritorija Vrhbosanske nadbiskupije i drugih biskupija u BiH i Hrvatskoj.

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Među redovnicama raznih družbi bile su i sve četiri provincijske poglavarice u BiH te bogoslovi i drugi vjernici. Nazočni su bili i trojica protojereja i jereja Mitropolije dabrobosnaske, vojni muftija i predstavnik Hebrejske zajednice u BiH. Asistirali su đakoni i bogoslovi pod ravnanjem profesora liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. Ivana Rake.

Prije čina primopredaje upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom, kardinal Puljić je svima uputio prigodne riječi pozdrava.

"U ovom Euharistijskom slavlju na poseban način ću zahvaljivati nebeskom Ocu po njegovu Sinu u Duhu Svetom za sve milosti koje sam primio svih ovih godina u kojima mi je povjereno vodstvo mjesne Crkve vrhbosanske", kazao je kardinal Puljić koji je podsjetio da ga je za biskupa posvetio sv. papa Ivan Pavao II.

Potom je kardinal Puljić predao pastirski štap nadbiskupu Vukšiću govoreći: "Nadbiskupe Tomo, predajem ti štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom". Potom je nadbiskup Vukšić došao do katedre vrhbosanskih nadbiskupa koja označava učiteljsku službu biskupa, a na njoj je postavljen njegov grb i geslo: Mir vam svoj dajem! U međuvremenu Katedralni mješoviti zbor "Josip Stadler" je pjevao riječi gesla: Mir vam svoj dajem! koje skladao maestro vlč. Marko Stanušić.

Nadbiskup Vukšić je preuzeo predsjedanje Euharistijskim slavljem.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić je istaknuo da je "središte kršćanskoga života radost zbog Božje ljubavi prema ljudima i prema svim ostalim stvorenjima".

"Oličenje te ljubavi je Isus Krist, najizvrsniji izraz Božje blizine i svima uzor, primjer, učitelj i pravilo ljubavi prema svakom čovjeku.

Stoga kao vjernici neprestano zahvaljujemo Gospodinu Bogu za blagoslov i sreću kad smo vjerni pravilu kršćanske ljubavi. A za sve to na osobit način zahvaljujemo svaki put kad se okupljamo na Euharistiju i slušanje Riječi Božje, po kojima je Bog stalno prisutan", kazao je nadbiskup Tomo dodajući da je "Isus utjelovljena ljubav Božja koja je neumorna i beskrajno strpljiva upravo zato što je Božja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije