Pogledajte: Ulice Sarajeva u prazničnom ruhu

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte: Ulice Sarajeva u prazničnom ruhu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U susret 25. novembru, Danu državnosti Bosne i Hercegovine, počelo je ukrašavanje ulica Sarajeva sa državnim zastavama. 

Na stotine državnih zastava postavljeno je u centru grada. 

Zastave su istaknute na zgradama institucija, privatnim objektima, a postavljene su i duž ulice Maršala Tita, centralne i jedne od najpromentnijih ulica u Sarajevu.

Kako je saopćeno iz KJKP "Park", postavljanjem zastava BiH nanizanih na sajle između objekata u ulicama Ferhadija i Maršala Tita ovo preduzeće započelo je dekorisanje sarajevskih ulica povodom Dana državnosti.

Jutros su ekipe Parka u ove dvije ulice izašli sa mehanizacijom i iz krana autokorpe započeli su montažu sajli na kojima je nanizano nešto više od 5.000 zastava naše zemlje.

"Danas će taj posao biti završena, ali nastavlja se i sutra na potezu od Velikog parka do Nedžarića na svim velikim raskrsnicama i na potezu od Nedžarića sve do Obale Kulina bana, odnosno zgrade Vijećnice. Preduzeće Park iz mehanizacije sutra će postavljati zastave u dijelu ulice Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Bulevarom Meše Selimovića, ulicom Džemala Bijedića, računajući obje strane saobraćajnice, te Obalom Kulina bana, sve do Baščaršije", saopćeno je iz KJKP "Park".

I u Općini Vogošća bit će postavljene zastave i to u ulicama Jošanička i Igmanska.

Podsjetimo, u srijedu BiH proslavlja Dan državnosti, datum kada je prije 77. godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine. 

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo je dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.

U fotogaleriji i na snimku pogledajte kako izgledaju ulice Sarajeva u prazničnom ruhu koje je zabilježio fotoreporter portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije