Pobudite interesovanje i emocije: Kako izabrati idealnu boju za svoj dizajn

Promotivni tekst
Pobudite interesovanje i emocije: Kako izabrati idealnu boju za svoj dizajn
Godinama se priča o tome kako boje pozitivno utiču na raspoloženje ljudi. Jedne imaju jače dejstvo od drugih, druge nas mogu uznemiriti, dok ćemo u trećima naći mir i odmor.

Ovo znanje su dizajneri enterijera odavno prepoznali i počeli da koriste ta saznanja prilikom kreiranja različitih rješenja za uređenje prostora tako da motivira ljude koji u njemu provode vrijeme.

Kompanije su pronašle način da teoriju boja okrenu u svoju korist, pa tako danas imamo nevjerovatno veliki broj marketinških rješenja koja utiču na nas na podsvjesnom nivou. Često se opredjeljujemo za neke proizvode ni ne znajući zašto donosimo baš tu odluku u datom trenutku.

Kako biste i sami mogli da upotrijebite ovo znanje, podsjetićemo se koju emociju nosi koja boja.

Crvena boja

Riječi koje ćemo najprije vezati za ovu boju su: strast, agresija, važnost.

Ovo je dominantna boja i kao takva podiže svijest o informaciji koja se emituje, daje joj na važnosti i kreira sopstveni centar gravitacije.

Dokazano je da kada gledaju u nju, ljudima se povećava broj otkucaja srca i dišu ubrzano, što doprinosi pridavanju važnosti poruci koja im se prenosi i utiče na vjerovatnoću da shvate šta je to što im poručujete.

Ukoliko želite da se obratite mlađoj ciljnoj grupi, upotrijebite nježnije, svijetle nijanse, a ako ipak želite da ostavite utisak moći i prestiža, onda je tamnija varijanta daleko bolji izbor.

Narandžasta boja

Prve asocijacije koje će nam pasti na pamet su: razigrano, energično, jeftino.

Srodna boja crvenoj, samim tim nosi sličnu emociju energije i strasti, ali u daleko ublaženijoj formi. Ukoliko želite da omekšate poruku koju šaljete javnosti ili da dodate malo uzbuđenja, možete iskoristiti narandžastu boju da vam pomogne u tome.

Budući da je vjerovatno jedna od najrazigranijih boja, mnogi tvrde da se najprije može vezati za impulsivnost, pa je zato dobra ideja koristiti je u situacijama kada želite da isprovocirate upravo takvu reakciju kod ljudi.

Žuta boja

Riječi kojih se uvijek sjetimo kada vidimo ovu boju su: sreća, prijateljstvo, upozorenje. Ovo je jedna od najneobičnijih boja imajući u vidu njene dvosmjerne efekte.

Sa jedne strane stručnjaci kažu da izaziva smirenost i sreću, drugi ipak tvrde da ona u mozgu aktivira centre koji su blisko vezani za anksioznost.

Ona se može koristiti da bi se nešto „podmladilo“ ili kako bi se istaknulo upozorenje. Zato se često može vidjeti na znaku za taksi, kao i na tablama koje sadrže važne instrukciije i zabrane.

Kao i sa ostalim bojama, njene svjetlije nijanse se mogu koristiti za komunikaciju sa mlađom ciljnom grupom, a snažnije mogu stimulisati jake reakcije i povećati energiju onog ko ih posmatra.

Zelena boja

Prvo čega će se svi sjetiti prilikom pogleda na ovu boju jeste: priroda, stabilnost, prosperitet. Jasno je da će zelena obilježja uvijek probuditi asocijacije na prirodnu okolinu u kojoj živimo, kao i na različite sportske aktivnosti i zdrav život.

Zato je zelena uvijek prvi izbor kod isticanja svih proizvoda organskog porijekla. Imajući u vidu da ona sadrži i toplinu boja koje bude energiju, kao i hladnoću onih drugih tonova, zelena predstavlja najstabilniju boju, pa zato mnogima uliva povjerenje i podstiče finansijski prosperitet.

Sada, kada znate sve ove informacije, možete ih iskoristiti da na najbolji način kreirate vizuelna riješenja koja će stimulisati i izazvati one emocije koje su vam potrebne.

Da biste to postigli, morate poznavati i same osnove dizajna kako biste mogli da napravite prvi korak.

Razmislite o školi

Ako želite da se bavite dizajnom i koristite ovo znanje, pred vama je nekoliko koraka. Prije svega, pronađite kvalitetnog mentora, sa relevantnim iskustvom i znanjem iz oblasti za koju se školujete, a potom izdvojte bar godinu dana da usavršite sve vještine koje su vam potrebne za bavljenje ovim poslom. Zaboravite na kratke kurseve koji će vam samo izvući novac, a neće vas naučiti ništa korisno.

Dakle, jasno je, ako želite da se bavite ovim poslom, upišite obuku za dizajnera i ne razmišljajte više o tome odakle i kako da počnete. Imate jasan plan i putokaze kako da stignete na cilj. Sada je sve na vama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije