Budite pažljivi: Četiri sigurna znaka da neko pokušava da vas hakuje

Radiosarajevo.ba
Budite pažljivi: Četiri sigurna znaka da neko pokušava da vas hakuje
Da li se ponekad osjećate paranoično i mislite da neko želi da pokrade vaše digitalne informacije?

Ne treba da brinete previše, ali je važno da budete na oprezu i vodite računa o znakovima koji upozoravaju. Ako pristupate svom bankovnom računu sa kompjutera ili na njemu držite povjerljive podatke svoje firme, onda morate još više voditi računa o zaštiti kompletnog sistema.

Nema razloga za strah. Načini da sačuvate povjerljive informacije su brojni, na vama je samo da se opredijelite za najpouzdaniji. Ali prije nego što se upustite u njihov izbor, važno je da umijete da prepoznate sve znake da neko pokušava da upadne u vaš sistem. Mi ćemo vam otkriti nekoliko tih znakova.

Antivirus vam je isključen

Jedan od prvih programa koji ćete instalirati na svoj kompjuter, čim ga kupite i podignete sistem, jeste upravo antivirus. Svima je neophodna dobra zaštita od svih neželjenih posjeta i nepovoljnih spoljašnjih uticaja.

Međutim, ako imate antivirus, a primjetite da je isključen, to je siguran znak da bi trebalo da se zabrinete. Skenirajte cijeli sistem i ponovo uključite sve bezbjednosne programe, promijenite pristupne šifre i pregledajte podatke.

Šifre ne funkcioniraju

Kada kreirate šifre trudite se da se ne ponavljate, da ne koristite izraze koji liče na vašu e-mail adresu ili bilo šta što je karakteristično za vas i što se može istražiti. Najbolji savjet je da vaše šifre budu nizovi nasumično izabranih slova i brojeva.

Također, trudite se da za sve naloge koristite različite šifre, kako biste izbjegli mogućnost upada na sve vaše račune.

Ako primjetite da šifra koju ste ukucali ne funkcioniše, a nista je vi promijenili, odmah prijavite tehničkoj podršci neželjene upade i preduzmite sve mjere da se zaštitite.

Primjetili ste nove programe

Nekada je teško pratiti sve što ste instalirali, sva ažuriranja softvera i pridružene aplikacije koje su se same pojavile prilikom postavljanja neke nove verzije programa.

Ipak, s vremena na vrijeme prelistajte sve što imate trenutno aktivno i obratite pažnju na sve novine. Ako pronađete naziv koji vam ne djeluje poznato i koji ne možete da povežete ni sa jednim trenutno aktivnim softverom, uklonite ovu stavku, jer to može biti program koji je neko sa strane ubacio jer je pokušao da preuzme vaše podatke na ovaj način. Opet, temeljno prečistite sistem nakon što primjetite ovakvo nešto.

Pregledajte svoju web kameru

Gotovo svaki noviji laptop računar ima na sebi web kamericu. Čak i ukoliko nemate prenosivi kompjuter, vjerovatno na desktopu imate USB kameru koju koristite prilikom korišćenja Skypea i sličnog.

Obratite pažnju na nju s vremena na vrijeme. Znate da tokom snimanja ovaj uređaj ima uključenu lampicu. Negdje je ona zelena, negdje crvena, ali svakako na neki način signalizira da je aktivna.

Ako je tako i kod vas, a trenutno niste ni na Skypeu, niti koristite ovaj uređaj, onda je neko vjerovatno uspio da hakuje ovaj mali gadget kako bi vas snimao. Djeluje zastrašujuće, ali ovo lako možete primjetiti i brzo reagovati.

Ako želite da se bavite softverom i sami razvijate sisteme zaštite...

Ovo je izuzetno perspektivno zanimanje, koje vam na duge staze može donijeti napredak u karijeri i odličnu zaradu. Zato se morate dobro pripremiti. Zaboravite na kratke kurseve koji će vas naučiti osnovnim informacijama koje nećete moći da iskoristite. Upišite kvalitetnu školu i posvetite bar jednu godinu učenju i usavršavanju kako biste dosegli nivo koji želite.

Savjetujemo vam da što prije počnete sa učenjem i da upišete obuku iz programiranja, kako biste što prije napravili korak dalje u karijeri i pronašli svoj novi posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije