Iskoristite ovih 11 načina da održite inspiraciju i kreativnost

Promotivni tekst
Iskoristite ovih 11 načina da održite inspiraciju i kreativnost
Raditi u kreativnoj industriji kao što je grafički dizajn jeste uzbudljivo, ali ponekad može biti teško da zadržite isti entuzijazam ili da budete stalno inspirisani.

Portal Creative Bloq je ragovarao s vodećim dizajnerima o tome kako pobjeđuju kreativne blokade.

Pročitajte njihove brze savjete kako biste mogli da održavate svoju kreativnost i inspiraciju, koje su nužne za napredak u ovoj karijeri.

  1. Zavirite u svoju podsvjest

"Čudne stvari se dešavaju u polupospanom stanju, kada vas vaše nesvjesno preuzme", kaže Kasop Franken iz kompanije Shotopop. Probudite se i zapišite šta se dešava prije nego što zaboravite te ideje. Neke od njih će biti besmislene, ali neke mogu zaista da vas inspirišu.

  1. Stavite stvari na papir

Napišite svoje glavne ideje u kolone i popišite apsolutno sve što vam pada na pamet. Liste možete kombinovati kako biste dobili najrazličitije, neobične i originalne kombinacije.

  1. Uvijek nosite blokčić za crtanje

Zabilježit sve ideje koje vam se jave. Ne tražite inspiraciju samo kad vam  je zaista potrebna da uradite nešto.

"Vizuelno moćna riječ ili fraza može da iskoči i iz jednog dijela teksta ili pjesme", kaže londonski dizajner i ilustrator Kreg"# Vard. "Obavezno skicirajte ideje kada se  one pojave."

  1. Ne plašite se da se sklonite

Potpuno otvoreni brifovi (pismeni zadaci za dizajnere) mogu da budu najgori i najveći „krivci“ za izazivanje kreativne blokade. Pokušajte da se odvojite od projekta. Napravite pauzu i vratite se na problem i projekat sa "čistom glavom".

  1. Završite ono što ste započeli

"Nema loše ideje: kreativnost i jeste u tome da neku ideju realizujemo do kraja i pretvarajući snove u stvarnost", tvrdi Met Miler poznatiji kao Mils, kreativni direktor kompanije Ustwo.

  1. Zabavite se u svom studiju

"Sterilnost vodi u prazninu i svijet ničega", dodaje Mills. Uvijek pokušavajte da bojama ubacite životnost u svoj studio ili prostor u kom radite i ne tretirajte ga kao kliniku ili zatvor.

  1. Ne pokušavajte da se vratite u prošlost

Ilustrator Alek Trokut vjeruje da uz pokretanje svakog novog projekta postoji i potreba da se krene s "novim listom". "Inspiracija je nematerijalna: ne možete da je izazovete namjerno", smatra ilustrator Trokut. „Ako stalno pokušavate da reprodukujete nešto što vam se dogodilo kada ste radili neki dobar projekat u prošlosti, nikada nećete dobiti isti rezultat."

  1. Potražite inspiraciju i na mestima koja nisu očigledna

Idite negdje i uradite nešto u potpunosti drugačije od onoga što inače radite. Bićete zapanjeni kada shvatite gdje sve mogu da se sakrivaju nove ideje. Često su tamo gdje najmanje očekujete da će biti. 

  1. Očekujte neočekivano

"Najbolje ideje uopšte ne moraju da se traže, samo morate da se trenirate tako da se ne sklanjate s puta kad one izlete ispred vas", naglašava Jon Fors, suosnivač kompanije Non-Format

  1. Istražite druge kreativne discipline

Inspiracija može da dođe s bilo kog mjesta. Pogledajte šta rade drugi ilustratori i dizajneri: fotografije, tipografije, modu, film, pakovanja i logoe, na primjer. Ne treba da pokušavate da ih imitirate već da shvatite šta je u njihovom radu dobro i zašto.

  1. Proširite svoj um

"Kreativnost je kao biranje gljiva: lutate kroz magičnu šumu inspiracije i vidite veliku, lepu pečurku", ističe slovenački duo iz kompanije Kladnik & Neon koji je poznat po svom  nadrealističkom stilu. "Uberite je, napravite ukusni obrok, a ako se to dopadne vašim prijateljima i klijentima, idite u šumu i uzmite još više."

Iako su ideje veoma važne za uspjeh u karijeri u grafičkom dizajnu, ne treba zanemariti i značaj  obrazovanja i poznavanja osnovnih alata i vještina. Srećom, ta znanja i vještine danas se mogu  lako steći na edukativnim programima, o kojima možete više saznati na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije