Za uspjeh / Knjige najbogatijih ljudi današnjice: "Ukradite" ideje Trumpa, Gatesa, Cubana

20. 03. 2018. u 10:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bilo da ste veliki obožavalac knjiga i redovno čitate ili uopće ne volite književnost, knjige koje ćemo vam preporučiti morate da pročitate.

Poslije njih možda nećete obogatiti svoj riječnik, ali smo sigurni da će vam se, nakon što ih proučite, pogled na svijet promijeniti.

"Poslovanje brzinom misli” Billa Gatesa

S neto zaradom od čak 75 milijardi, Forbes je pronalazača Microsofta u 2017. označio kao najbogatijeg čovjeka na svijetu, pisao je site Business insider. Ove godine ga je na tronu pretekao Jeff Bezos iz Amazona, ali je Gatesovo bogatstvo poraslo na 90 milijardi.

U svojoj knjizi "Poslovanje brzinom misli”, Gates je podijelio sa svijetom to koje korake je morao da napravi da bi došao do mjesta na kom se sada nalazi, s posebnim akcentom na važnosti tehnologije u njegovom životu (prema njegovim riječima, biznis i tehnologija su neodvojivi).

Iako je ova knjiga izašla sada već davne 1999. godine, ona i dalje ne prestaje da izaziva suprotstavljene komentare u javnosti, a mnogi je koriste i kao priručnik za dostizanje uspjeha i novčane zarade do kakve je došao Gejts.

"Kako da pobijedite u svijetu sporta” Mark Cubana

Vlasnik nacionalnog košarkaškog kluba Dallas Mavericks, koji je investirao u jednu od najgledanijih serija u Americi "Shark Tank”, Mark Cuban je u svojoj knjizi podijelio najveće tajne zbog kojih je postao uspješan u preduzetništvu, a koje je prije toga dijelio samo s čitaocima na svom blogu (još jedan primjer toga kako digitalna komunikacija može da pospješi vaš posao).

On je cijelom svijetu servirao svoju priču na tacni i otkrio kako je došao do uspjeha. Od spavanja na kauču kod prijatelja u dvadesetim godinama, do stvaranja sopstvene kompanije i do toga kako je postao multimilijarder. Sve to izgleda jednostavno u knjizi "Kako da pobijedite u svijetu sporta”.

Međutim, ono što je javnost najviše iznenadilo jeste činjenica da Cuban, kako je sam otkrio, nije znao da koristi ni računar, ali ga to nije sprečilo da pretekne konkurenciju, jer je neprestano učio o softverima koje je prodavala njegova kompanija i pokazao da se znanjem može pobijediti sve.

"Misli kao šampion” Donalda Trumpa

Kolekcija eseja koju je napisao novi predsjednik SAD-a i jedan od najuspješnijih mogula na svijetu govori o njegovom ličnom i profesionalnom uspjehu. Pored redova u kojima je Trump pisao potpuno iskreno o svojim poslovnim iskustvima, knjiga "Misli kao šampion” sadrži i anegdote u kojima on preispituje učenje iz sopstvenih grešaka, suočavanje sa strahovima i još mnogo toga.

Trumpovo bogatstvo se procijenjuje na oko četiri milijarde američkih dolara, piše Forbes, ali da do ove zarade nije došao tako lako pokazuje život kakav je sadašnji predsjednik SAD-a imao. Ni problemi s vladanjem u srednjoj školi, ni nemogućnost da ratuje u Vijetnamu nisu ga demoralisali, već su ga samo još više podstakli da uplovi u svijet biznisa.

Danas mnogi Trumpa nazivaju prvim čovjekom svijeta, zato ne propustite da pročitate šta je on imao da kaže javnosti prije nego što se našao u Bijeloj kući i usvojite one ideje koje vam se čine prikladnim i izvodljivim.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA