Kamerni hor VIKRA nastupio u okviru nedjeljne mise u Crkvi sv. Josipa u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Kamerni hor VIKRA nastupio u okviru nedjeljne mise u Crkvi sv. Josipa u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kamerni hor VIKRA

Italijanska i slovenačka ambasada neprekidno podržavaju kulturne inicijative, posebno u oblasti muzike, prepoznajući njihovu važnost u izgradnji mira i zajedništva.

Kroz podršku organizaciji koncerta hora VIKRA, ove ambasade nastavljaju svoj predan rad na podršci muzičkim projektima koji doprinose harmoniji i raznolikosti.

Koncerti nisu samo prilika za uživanje u muzici, već i platforma za izgradnju mira i razumijevanja. 

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

ASA Bolnica i Međunarodni medicinski univerzitet u Beču donose izvrsnost u zdravstvu

VIKRA, kamerni hor Glasbena Matica iz Trsta osnovan je 2014. godine kada je dirigentica Petra Grassi, dobitnica brojnih nagrada za hor i horsko dirigovanje, okupila pjevače i muzičare.

Hor je sastavljen od slovenačkih i italijanskih horskih pjevača iz Trsta, Gorice, Udina, Kopra, Venecije, Ljubljane i cijele Italije. Od svog osnivanja, nastupa sa dijelima iz muzičkog repertoara renesanse, romantizma te savremenog doba. Ansambl se može pohvaliti premijernim izvedbama kao i izvođenjem djela posvećenih samom horu (Bec, Bonato, Brisotto, Durighello, Jocif, Lo Pinto, Quaggiato).

U inostranstvu, prilikom VIII predstavljanja tematskih koncerata Sozvočenja (2018), hor je osvojio nagradu za najbolji nastup te je sa svojom izvedbom nastupio u Slovenačkoj filharmoniji u Ljubljani i osvojio prvu nagradu festivala. Također su nastupali na Orvieto Festivalu i održali koncerte u Modeni i Novoj Gorici.

Članovi hora VIKRA se redovno biraju u sastav najprestižnijih državnih i međunarodnih projekata (World Youth Choir, Coro Giovanille Italiano, Eurochoir, Coro Giovanille Regionale del Friuli-Venezia Giulia, Coro da Camera dell'Accademia di Ljubljana, la Vokalna Skupina Gallina, la Reverdie i mnoge druge).

Ovom događaju je prisustvovao i ambasador Italije Marco di Ruzza.

Kamerni hor VIKRA
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ambasador Italije Marco Di Ruzza

Isti nastup bio je održan i u subotu, 15. juna, u Franjevačkoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Sarajevu. Pogledajte njihovu izvedbu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije