Ovako samo Italijani znaju prirediti svečanost: Pogledajte ko je sve došao na Dan Republike Italije

0
A. S.
Ovako samo Italijani znaju prirediti svečanost: Pogledajte ko je sve došao na Dan Republike Italije
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dan Republike Italije u Sarajevu

U povodu velikog italijanskog praznika 2. juna, Dana Republike, Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak navečer, 3. juna, u Domu oružanih snaga BiH upriličila je svečani prijem  kojem je prisustvovao skoro 1.000 zvanica iz diplomatskog, političkog, kulturnog i javnog života u BiH.

Dan Republike, 2. juni, najvažniji je državni praznik u Italiji. Tog datuma 1946. godine italijanski narod je na referendumu odbarao republiku umjesto monarhije i od tada Italija zvanično proslavlja svoj rođendan.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine pa Italije, ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza je u svom govoru podsjetio na historijske okolnosti vezane uz ovaj datum.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

"Poštovani predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine, kolege iz diplomatskog kora, sunarodnjaci, prijatelji Italije danas prisutni, s ogromnim zadovoljstvom ukazujem Vam dobrodošlicu na svečanost obilježavanja Dana Republike Italije: događaj, koji ove godine doživljavam s još dubljim osjećanjima i ganutošću budući da je riječ o posljednjoj priilici u kojoj, ovu tako važnu godišnjicu za moju zemlju, proslavljam zajedno s vama, u svom službenom kapacitetu ambasadora Italije.

Danas proslavljamo Drugi juni, dan, koji nas, Italijane, prepljavljuje zanosom i ponosom utoliko što nas podsjeća na referendum od 2. juna 1946., izuzetno značajan zaokret u životu naše nacije. Italijani su se, svojim glasom, opredijelili za Republiku, i otvorili jedno potpuno novo poglavlje svoje historije, uspostavivši ju na tri temeljna principa: slobodi, demokraciji i miru", kazao je na početku govora ambasador Marco Di Ruzza.

Zatim je naglasio...

Dan Republike Italije u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Dan Republike Italije u Sarajevu

"Potpuno dosljedno vrijednosti koju Italija pridaje kulturi jeste naše zalaganje u reaktiviranju projekta Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, kojeg je projektovao Renzo Piano: Ambasada i Italijanska agencija za razvojnu saradnju, nastavit će raditi s Kantonom Sarajevo i Gradom Sarajevom, osim s  međunarodnom zajednicom – posebna zahvalnost za UNESCO i Delegaciju EU – sve do obistinjenja ovog sna. Mi mislimo da snovi nestaju samo onda kada ponestane snage za realizirati ih. Iz tog razloga, uvijek smo vjerovali u njega. Želimo izgraditi jedan umjetnički, moderni, multifunkcionalni, multikulturalni prostor, simbol preporoda Bosne i Hercegovine i njene evropske budućnosti", dodao je ambasador Marco Di Ruzza.

Dan Republike Italije u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Dan Republike Italije u Sarajevu

Na kraju govora ambasador Di Ruzza podsjetio je da je Italija bliska Bosni i Hercegovini i kako bi u misiji EUFOR-ALTHEA pomogla u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja na ovoj teritoriji za njene institucije, biznise i građane i da bi pomogla Bosni i Hercegovini da napreduje na svom euroatlantskom putu.

Na svečanosti je bio i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt, brojni ambasadori, federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić...

Svečanosti je prisustvovala i reprezentacija Italije u malom nogometu, koja u Sarajevu igra kvalifikacioni turnir, kao i brojni italijanski vojnici iz misije EUFOR-ALTHEA.

Ko je sve došao na prelijepu manifestaciju i svečanost u Sarajevu, pogledajte u našoj galeriji:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije