Svečanost u Sarajevu: Ambasador Italije Marco Di Ruzza otvorio važan ured

3
A. S.
Svečanost u Sarajevu: Ambasador Italije Marco Di Ruzza otvorio važan ured
FOTO: Ambasada Italije u BiH / Marco Di Ruzza i Raffaele Grassi

U Sarajevu je u utorak, 28. maja Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini otvorila novi ured za upravljanje projektom EU4FAST-WB o borbi protiv trgovine ljudima.

Zamjenik generalnog direktora javne sigurnosti - Centralni direktor kriminalističke policije, Raffaele Grassi otvorio je zajedno sa italijanskim ambasadorom u Sarajevu Marcom Di Ruzzom, u prisustvu lokalnih policijskih vlasti, novi ured u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi u Sarajevu, za upravljanje ambicioznim regionalnim projektom na Zapadnom Balkanu pod nazivom Podrška EU za jačanje borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu (EU4FAST-WB).

Projekt je dio inicijativa Europske unije i Italije za jačanje prekogranične saradnje i podršku državama članicama i zemljama pristupnicama, kao što je Bosna i Hercegovina, u borbi protiv ovih zločina koji ugrožava ljudsku sigurnost i dostojanstvo.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Ured će djelovati kao središte za koordinaciju, praćenje i provedbu regionalnih strategija. Cilj je stvoriti čvrstu mrežu te učinkovitiji i jedinstveniji pristup borbi protiv trgovine ljudima, s ciljem pružanja podrške i zaštite žrtvama.

Na čelu novog ureda bit će prvi upravitelj Državne policije zadužen za upravljanje aktivnostima pet službenika italijanske policije smještenih u Sarajevu koji će raditi u sinergiji s lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama kako bi garantirali uspjeh projekt.

Ambasada Italije otvorila ured za upravljanje projektom EU4FAST-WB
FOTO: Ambasada Italije u BiH: Ambasada Italije otvorila ured za upravljanje projektom EU4FAST-WB

Nadalje, italijanski upravitelj također je odgovoran za koordinaciju tri druga satelitska objekta smještena u Beogradu, Podgorici i Prištini.

Otvaranje ovog ureda pokazuje predanost Italije i Europske unije promicanju sigurnije i pravednije regije zapadnog Balkana.

"Projekat EU4FAST WB, zajedno sa mnogim evropskim twinning projektima pod vodstvom Italije, koji su u toku u zemlji u drugim sektorima od ključnog su značaja", istakao je ambasador Marco Di Ruzza i povukao: "i oni elokventno svjedoče o djelotvornosti i konkretnosti italijanskih akcija u podršci evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i cijelog Balkana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije