Historija i kultura "ispisana" arhitekturom na zgradama Sarajeva

6
Radiosarajevo.ba
Historija i kultura "ispisana" arhitekturom na zgradama Sarajeva
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Arhitektura u Sarajevu

Moderna gradnja, ostaci Osmanskog ali i Austrougarskog carstva - sve su to uspomene historije i kultura koja se danas može vidjeti u Sarajevu kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nedžad Mulaomerović, sarajevski arhitekta kroz jedan razgovor za portal Radiosarajevo.ba otkrio je kako se mogu razlikovati različiti periodi vladavine na zgradama u Sarajevu.

"Osmanska arhitektura odlikuje se tom sitnom građom – kao na Baščaršiji. Nema mnogo primjera javnih ustanova iz tog perioda i većih volumena, jer je to sitna struktura, male kućice, radnje – sitnije mjerilo.

Arhitektura u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Arhitektura u Sarajevu

A već dolaskom Austrougarske, osjeti se raskoš u arhitekturi i projektovanju te oblikovanju. Oblici poput lavova, dekoracija, gipsane dekoracije u enterijeru i eskterijeru – to je sve utjecaj secesije u Europi"; naveo je Mulaomerović.

Arhitektura u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Arhitektura u Sarajevu

Fotograf portala Radiosarajevo.ba prošetao je ulicama Sarajeva i uslikao neke od ostataka kultura i historije u glavnom bh. gradu koja je ispisana na raznim ustanovama - i ostavljena budućim generacijama kako bi je čuvali i sjećali se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije