Fotogalerija / Arhitektura u centru Sarajeva: Simbol ljepote, ali i stradanja

15. 09. 2020. u 18:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 40

Arhitektura je simbol prepoznavanja jednog grada, a na nju su u centru Sarajeva pečat ostavila brojna historijska previranja u proteklim stoljećima.

O arhitekturi grada, na čijem su licu ostavili pečat mnogi koji prođoše kroz njegovu dolinu ili ostadoše živjeti u njoj, 

Na znatan broj građevina utjecala je osmanska arhitektura, te austrougarska.

Nakon velikog požara u vrijeme Austrougarskog carstva, arhitekti i inžinjeri su poslati iz Beča kako bi modernizirali Sarajevo i prilagodili ga zapadnjačkom stilu. Rezultat je bio jedinstvena mješavina osmanlijskog trgovačkog grada i zapadnjačke arhitekture, zbog čega brojni turisti s oduševljenjem pričaju o Šeheru.

Po prvi put u nekoliko vijekova, Sarajevo se proširilo izvan svojih tradicionalnih granica. Veći dio današnjeg centra Sarajeva je izgrađen u to vrijeme. Arhitektura u Sarajevu se ubrzo razvila u širok spektar stilova i zgrada. Naprimjer, Katedrala Srca Isusova, je izgrađena koristeći elemente neo-gotičke i romanističke arhitekture. Zemaljski muzej, Sarajevska pivara, gradska Vijećnica, Pošta, Narodno pozorište i mnoge druge zgrade su izgrađene u tom periodu.

Nekoliko historijskih faza obilježilo je izgradnju glavnog grada Bosne i Hercegovine. U ratu je gradnja zaustavljena, a većina postojećih objekata razorena.

Sarajevo proživljava opsadu, koja donosi urbicid ili ciljano uništenje grada. Poslije rata grade se raznovrsni novi objekti i obnavljaju ratom oštećeni.

Nažalost, i danas možemo svjedočiti brojnim urušenim fasadama, ali i grafitima na historijskim zgradama.

Pogledajte šta je naš fotoreporter zabilježio u centru grada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA