Znate li za legendu o Djevojačkoj pećini i djevojci koja je nosila vreteno?

2
N. Ć.
Znate li za legendu o Djevojačkoj pećini i djevojci koja je nosila vreteno?
Foto: Facebook / Djevojačka pećina

Legenda o djevojci koja je imala hrabrost da dođe do izvora vode dolazi iz Kladnja.

Mnogi nisu upoznati sa pričom koja danas nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a riječ je o nesretnom slučaju u kome je jedna mlada djevojka izgubila život, i čija se priča pretvorila u legendu. 

Kod Kladnja u Bosni i Hercegovini, nalazi se Djevojačka pećina, poznata i kao Brateljevićka pećina, smještena uz desnu obalu rijeke Bukovice.  

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Osim po legendi, pećina je poznata po svojim nevjerovatnim dimenzijama, a u njoj se nalazi djevojački grob, kao i preuređeni dio namijenjen za turističke posjete. 

Ova pećina, mnogim vjernicima bila je mjesto za molitvu, tu se učila dova još od ranog bronzanog doba, a nešto kasnije se poštovanje ovog mjesta nastavlja kao dovište koje pripada jurjevskom krugu.

U narodu je poznato da Svetome Jurju islam dodjeljuje mjesto dobrog, a crkva povezana s njim u mjestu At-Taiba jedno je od svetih mjesta koje poštuju mnogi muslimani.

Turistički biser Turske: Zavirite u pećinu Kaklik

Turistički biser Turske: Zavirite u pećinu Kaklik

Djevojački grob postao je objekat kulta, kojeg posjećuju mnoge žene sa željom za mirom, blagostanjem, zdravljem, a u vrijeme dove u mjesecu augustu pećinu posjeti i do 30.000 posjetilaca.

Nešto više o njenoj historiji, ali i "Danima Djevojačke pećine", za portal Radisoarajevo.ba, govorio je organizator Hasan Turalić

Hasan Turalić
Foto: Ustupljena fotografija: Hasan Turalić

Dani Djevojačke pećine 

"Vjersko - kulturni spomenik Djevojačka pećina nalazi se u zaštićenom pejzažu Konjuh u Kladnju, i pripada Tuzlanskom kantonu, smještena u naselju Brateljevići. Uobičajeno, kao i svake godine pripremamo manifestaciju koja će okupiti veliki broj posjetilaca, vjernika, i turista. Manifestacija počinje 24. augusta i trajat će do 27. augusta (kada je i dova), a svakako da će biti specijalnih zanimljivosti za posjetice, s obzirom da očekujemo dobar odaziv. U prvim danima nas posjeti najmanje 10.000 duša, jer ova lokacija i ovaj ambijent u planini su jedno od najposjećenijih vjerskih mjesta u BiH", navodi naš sagovornik.

Opklada između brata i sesre 

Turalić kaže da legenda o ovoj pećini krije neispričanu priču o bratu i sestri koji su imali neuobičajenu opkladu. 

"Ono što mnoge zanima jeste sam naziv pećine - "Djevojačka", a malo ko zna priču o opkladi između brata i sestre. Radnja se dešavala u ponoći u blizini sela gdje se nalazi pećina. Iako je selo udaljeno oko 2 kilometra, u blizini je bio smješten bunar u kome je djevojka tražila vodu. Željela je da pokaže hrabrost i snalažljivost, za nju to nije bilo ništa teško.

Djevojačka pećina
Foto: Facebook: Djevojačka pećina

Bunar je izgledao tada poput bačve, a njen potez je nažalost završio tragedijom. Sa svojim bratom se opkladila da će u sred noći donijeti vodu, a evo kako je to izgledalo. Sa sobom je ponijela vreteno, kao dokaz da je bila pored bunara. No međutim, nošnju koju je nosila, slučajno je probola vretenom, i nastradala pri pokušaju da ustane. Vreteno je zateglo, i povuklo u bunar. Svi su je čekali da se vrati, i našli su je mrtvu, kaže Turalić. 

Ljekovito izvorište 

Još jedna od zanimljivosti vezana za Djevojačku pećinu, ističe Hasan, jeste presušivanje njenog izvora.

Ljekovita voda
Foto: Facebook: Ljekovita voda

"Ovo mjesto je tradicija, veličina pećine je nešto što je samo po sebi neopisivo. Nevjerovatan je uticaj prirode i zelenila oko nje, a izvor nigdje ne ide, nalazi se na vrhu pećine. Postoji i priča da neko ko nije vjerski opremljen, ko ne uzme abdest ili nije čist - da bunar automatski presušuje, u što sam se i sam uvjerio. Bunar zna presušiti u sat vremena, a njegova voda liječi, posjetioci su oduševljeni činjenicom o ljekovitošću, pa svake godine se vraćaju na isto mjesto. 

Mnogi poznati su dolazili na ovo mjesto, političari, predsjednici, glumci, iz muftijstva, škole. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da dođu i da nauče nešto novo, da nađu smiraj u prelijepom ambijentu okruženom planinom, rijekom, kamenjem, navodi Turalić. 

Da se prisjetimo kako su održani "Dani Djevojačke pećine" prošle godine:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije