Misteriozna i sakrivena: Ponovo nađena zaboravljena pećina na Bijambarama

Radiosarajevo.ba
Misteriozna i sakrivena: Ponovo nađena zaboravljena pećina na Bijambarama

Hajdučka pećina na prostoru Zaštićenog pejsaža Bijambare bila je poznata samo najstarijim i rijetkim planinarima iz Ilijaša koji su nekada upravljali Planinarskim domom „Bijambare“.

Rajska priroda iz BiH: Bijambare svojom ljepotom oduzimaju dah

Bijambare: Zaštićeni pejzaž i prelijepo izletište nudi za svakoga ponešto

Oni su ta saznanja odnijeli sa sobom, a da nikad nisu ostavili pisani trag o tome.

Ona nije bila poznata ni Viktoru Ržehaku koji je istraživao ovo područje ispred ondašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu prirode Bosne i Hercegovine pa je i ne spominje u svom radu „Bijambarska pećina“ (Naše starine, 1959, VI: 219-231).

Prilikom posljednjeg uređenja Srednje Bijambarske pećine za turističku upotrebu, zaposlenici su detaljno istražili prostor koji je bio deminiran i pronašli novu pećinu na platou iznad Bijambara, ali to nije bila Hajdučka pećina.

Tako da su u svim izvještajima i zvaničnim dokumentima navodili Gornju, Srednju i Donju Bijambarsku pećinu, Dimšinu pećinu, Đuričinu pećinu, Ledenjaču, Ledenicu i Novu pećinu.

"Prije nekoliko godina postojanje ove 'misteriozne i sakrivene' pećine nam je potvrdio stari planinar Ramo Kustura iz Ilijaša, ali sami lokalitet nikad nismo našli, ni poslije mnogih traženja mogućeg ulaza.

Prije nekoliko dana smo konačno otkrili dio ulaza, koji je vidljiv samo sa jedne jedine tačke iz kamenog amfiteatra. Dovoljno je pomjeriti se samo dva metra u bilo koju stranu i ulaz ostaje sakriven", navodi se u saopćenju.

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva će narednih dana organizirati istraživanje i dokumentovanje novog-starog speleološkog objekta uz prethodnu provjeru stanja prostora u pogledu prisustva mina.

Istraživanje će biti obavljeno u okviru projekta AdriatiCaves koji Javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo provodi na prostoru zaštićenog pejsaža.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije