Turistički biser Turske: Zavirite u pećinu Kaklik

0
AA
Turistički biser Turske: Zavirite u pećinu Kaklik
FOTO: AA / Pećina Kaklik u Turskoj

Pećina Kaklik u Turskoj privlači sve više posjetilaca, a riječ je o pećini koja je na UNESCO-voj listi svjetske baštine definisana kao podzemni ekvivalent Pamukkalea.

Smještena u mjestu Kaklik u okrugu Honaz, 30 kilometara od centra grada, pećina već 21 godinu doprinosi turizmu sa svojim travertinima, bazenima s termalnom vodom, algama u različitim nijansama zelene, konstantnim zrakom na 32 stepena i magičnom atmosferom.

Uvriježeno je mišljenje da je bistra voda sa mirisom sumpora, u kojoj posjetioci mogu da šetaju, dobra za liječenje nekih kožnih bolesti.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Slike nastale kaskadnim sedrenjem vodopada koji teče kroz pećinu otkrivaju rijedak prizor.

Reporterska ekipa AA snimila je unutrašnjost pećine FPV dronom, a gradonačelnik Honaza Yuksel Kepenek istakao je da se broj posjetitelja povećava svake godine i da popularnost pećine raste.

Mnogi turisti koji dolaze u tursku turističku destinaciju Pamukkale, sve češće posjećuju i podzemni Pamukkale u Kakliku.

Temperatura vode u pećini je od 24 do 26 stepeni Celzijusa.

"Posebno kada dođete ovamo zimi, možete skinuti jaknu i kaput i tako posjetiti pećinu. Pećinski turizam i posjete pećinama su postali veoma popularni posljednjih godina. Pećina Kaklik je jedna od onih koje morate vidjeti. Potražnja je veoma velika. Njen zamah se povećava. U posljednja tri mjeseca došlo je oko 50.000 posjetilaca", kazao je Kepenek.

Kazao je da su strani turisti, posebno iz Japana, Koreje i Kine, pokazali veliko interesovanje za pećinu, te da svako ko ide u Denizli, svakako treba da vidi tu magičnu pećinu.

Turist Ramazan Acun, koji živi u Francuskoj, rekao je da mu se pećina svidjela na prvi pogled.

"Lijepa je. Posjetio sam Pamukkale i došao da vidim i pećinu. Ovo je isto mjesto, samo što smo ovog puta pod zemljom", rekao je Acun.

Berna Karakuzu, koja je došla iz Acipayama, također je izjavila da voli atmosferu pećine.

"Imam ekcem. Došla sam da se izliječim. To je veoma lijepo mjesto. Mislim da svi treba da znaju za njega. Svako treba da ima koristi od ove ljekovite vode", kazala je Karakuzu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije