Pećina Hira, mjesto gdje je poslanik Muhammedu primio prvu objavu Kur'ana

Anadolija
Pećina Hira, mjesto gdje je poslanik Muhammedu primio prvu objavu Kur'ana
Foto: AA / Pećina Hira

U danima koji prethode Kurban-bajramu, odnosno danima koji prethode obredu hadža, pete temeljne dužnosti svakog muslimana i muslimanke, vjernici pristigli u Mekku obilaze znamenitosti kolijevke islama, grada u kojem se rodio i prvu objavu primio posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

Smještena na brdu Nur, ili "brdu svjetlosti", oko pet kilometara sjeveroistočno od Mekke, pećina Hira je jedna od nezaobilaznih lokacija koje buduće hadžije obilaze u danima koji prethode samom hadžu.

Buduće hadžije brdo Nur pohode u vrijeme sabah namaza, penjući se do njegovog vrha hodajući oko sat vremena, a potom nakon sabahskog ezana obavljaju sabah-namaz, jednu od obaveznih pet dnevnih molitvi muslimana. Nakon klanjanja sabah-namaza, vjernici obilaze pećinu Hira, okruženu stijenama i teško pristupačnu, ali kako kažu, izuzetno vrijednu za obići i vidjeti.

Sedamdesettrogodišnja Neside Bilici pećinu Hira je posjetila oslanjajući se o štap, a težak teren joj nije pričinio poteškoće.

"Kako da opišem ovaj osjećaj. Da me dodatkenete zaplakala bih. Molim Allaha Uzvišenog da pomogne sve muslimane svijeta, gdje god bili", kazala je Bilici.

Abdullah Sarici (55) je u Mekku došao iz njemačkog Minhena. 

"Zamišljao sam Kabu, snivao sam je. Slušao priče djeda i oca o njoj, gledao njene slike. Hvala Bogu, sada sam došao da je posjetim", kazao je Sarici.

Poželjevši jedinstvo muslimanskog svijeta on je kazao kako često razmišlja o tome kako je poslanik Muhammed a. s. dolazio u pećinu Hira i boravio u njoj obzirom na težak teren i samu veličinu pećine.

"Lijepo je sve ovo vidjeti. Svjetlost našeg poslanika je ovdje", kazao je jedan od budućih hadžija Selahattin Sertkaya.

Budućim hadžijama koje se posebnim stazama penju ka vrhu brda Nur društvo prave i životinje poput golubova, majmuna i mačaka.

Pećina Hira, smještena na brdu Nur, dovoljno je velika da se u njoj uspravi ili na njenom podu pruži jedna osoba. Posebna je po tome što je prva objava poslaniku Muhammedu a.s. dostavljena upravo na ovom mjestu.

Muhammed a. s. je imao običaj osamljivati se u ovoj pećini mjesecima, a prema nekim predajama, i godinama prije prve objave. Vrijeme je provodio u razmišljanju o stanju njegovog naroda, predislamskih Arapa koji su bili idolopoklonici iako su živjeli u Mekki kraj Kabe, svetog hrama kojeg su podigli poslanici Ibrahim i Ismail a.s.

Prvu objavu poslanik Muhammed a. s. je primio u noći Kadr, u jednoj od neparnih noći posljednje trećine mjeseca ramazana, kada je bio navršio 40 godina.

Prve riječi koje je melek Džibril a.s. dostavio Muhammedu a.s. bile su imperativ: "Uči! Čitaj!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije